Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că dorește să negocieze un nou acord nuclear cu Iranul și că a trimis conducerii acestei țări o scrisoare în acest sens, relatează Reuters.
„Le-am spus: sper că veți negocia, întrucât va fi mult mai bine pentru Iran”, a afirmat Trump într-un interviu la Fox Business Network. 'Cred că ei vor binevoi să înțeleagă această scrisoare. Cealaltă alternativă este că va trebui să facem ceva, pentru că nu-i putem lăsa să obțină arma nucleară', a completat președintele american. Scrisoarea sa pare că a fost adresată liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Problema nucleară iraniană
Tot vineri, Ministerul rus de Externe a transmis că unul dintre viceminiștrii săi, Serghei Riabkov, a discutat cu ambasadorul iranian despre eforturile internaționale menite să soluționeze situația din jurul programului nuclear iranian.
Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat luna trecută că țara sa este pregătită să negocieze cu SUA, dar nu sub politica președintelui american Donald Trump de „presiune maximă”, expresie folosită anterior de acesta din urmă într-o declarație despre Iran.
Însă ayatollahul Ali Khamenei a cerut atunci guvernului de la Teheran „să nu negocieze” cu SUA, considerând că un asemenea demers ar fi 'imprudent'. Liderul suprem, care în Iran are ultimul cuvânt asupra tuturor deciziilor strategice ale țării, și-a motivat poziția prin 'experiența' acordurilor încheiate cu Washingtonul și nerespectate de acesta din urmă.
Ali Khamenei a făcut astfel aluzie la acordul pe care Iranul l-a încheiat în anul 2015 cu SUA, Franța, Germania, Regatul Unit, China și Rusia pentru a-și reglementa programul nuclear, acord din care Washingtonul s-a retras unilateral în 2018 în timpul primului mandat al lui Trump. Acordul prevedea un control strict asupra programului nuclear iranian, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.
După ce și-a preluat în ianuarie al doilea mandat de președinte ale SUA, Donald Trump s-a declarat favorabil unui „acord de pace” cu Iranul, dar a insistat că această țară nu trebuie să dețină arme nucleare. El a cerut o politică de 'presiune maximă' asupra Teheranului și a semnat un memorandum prin care a dispus administrației sale să pregătească sancțiuni împotriva Iranului, așa cum a făcut în 2018, când a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul și a reinstituit sancțiunile împotriva acestuia.
După reimpunerea acestor sancțiuni, Iranul a intensificat îmbogățirea uraniului până la 60%, deja aproape de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.