Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei urşi care au intrat de mai multe ori în Miercurea Ciuc au fost împușcați de autorități

Trei urşi care au intrat de mai multe ori în Miercurea Ciuc au fost împușcați de autorități. Viceprimarul municipiului susține că echipajele de intervenție ar fi încercat de mai multe ori să alunge sau să captureze animalele, doar că fără succes.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că decizia dacă este sau nu nevoie ca urșii să fie omorâți în cazul unui conflict aparține mereu celor care intervin.

Trei urşi care au intrat de mai multe ori în Miercurea Ciuc au fost împușcați de autorități

Viceprimarul din Miercurea Ciuc spune că, timp de două luni, echipajele de intervenție ar fi încercat să alunge urșii în alt mod decât prin împușcare. Iar numărul urşilor a crescut considerabil în ultima perioadă, așa că localnicii primesc zilnic mesaje RO-Alert despre prezenţa lor în localitate.

Bors Bela, viceprimar Miercurea Ciuc: "În final, s-a ales omorârea, dat fiind faptul că, după o acțiune de 6 ore, în ziua de luni nu s-a reușit tranchilizarea, nu s-a reușit nici alungarea. S-a pus în pericol viața oamenilor. Am luat hotărârea să-i extragem prin împușcătură. Au fost agresivi cu autoritățile și în fața oamenilor, au vrut să intre în casă din strada Ion Caianu, unde și-au căutat de mâncare."

Atât Președintele Klaus Iohannis, cât și ministrul Mediului au declarat că decizia privind împușcarea urșilor revine autorităților care evaluează situația pe teren.

Klaus Iohannis, președintele României: "Este o problemă complicată și, în ultima vreme, legislația a găsit câteva clarificări. Nu este de dorit niciodată ca un animal sălbatic să fie împușcat pentru că trăiește în habitatul lui, dar nu poate fi evitat. Tot timpul noi conviețuim, noi, oamenii, comunitățile conviețuim cu animalele sălbatice, de multe ori în același habitat și din nefericire, conflictele nu sunt întotdeauna evitabile.

Faptul că noi avem foarte multe exemplare de urs, de exemplu, este, pe de o parte, un lucru foarte bun și ne mândrim cu natura care, în bună măsură, este încă într-o stare foarte bună. Dar sunt oameni care, iată, ajung să nu mai știe cum să-și apere gospodăria de de aceste animale și atunci aceste conflicte pot apărea. Este întotdeauna decizia oamenilor care sunt acolo și care trebuie să intervină."

Mircea Fechet, ministrul Mediului: "În România există mai multe acte normative care reglementează aceste situații. Unul este ordonanța 81, care nu este nouă, ci are deja câțiva ani de când este pusă în aplicare. Prin această ordonanță, trebuie să epuizăm toate metodele radicale, respectiv alungarea și doar într o situație-limită, în care viața oamenilor este în pericol, acei urși să fie împușcați."

Datele oficiale ne arată că, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost omorâți de urși, 274 de persoane au fost rănite și peste 20 de milioane de lei au fost plătite de stat pentru pagube. În Munții Carpați se află aproximativ 40% din populația de urs brun din Europa. În iulie 2025, statele Uniunii Europene trebuie să trimită un raport Comisiei Europene despre situația speciei de urs brun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE