Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașele europene cu cel mai bun nivel de trai. Cluj-Napoca, singura localitate din România în top 10

Doar o localitate din România se află în topul european, atunci când vorbim despre calitatea vieții locuitorilor. Asta arată un studiu realizat de Comisia Europeană, care plasează Cluj-Napoca în primele 10 orașe în care se trăiește cel mai bine, alături de orașe din Elveția, Danemarca, Olanda, Polonia, Germania si Portugalia. Capitala însă se află în coada clasamentelor. Bucureștenii s-au declarat nemulțumiți de curățenie, calitatea aerului, ori de corupție.

Pentru început, e important de precizat faptul că discutăm despre percepția pe care oamenii au avut-o în 2023, anul care tocmai ce stă să se încheie. 94% dintre respondenții clujeni s-au declarat satisfăcuți de nivelul de trai din orașul lor. Pe primul loc în top găsim Zurich-ul, cu 97%, urmat de Copenhaga, unde 96% dintre locuitorii intervievați spun că orașul lor este un loc bun pentru a trăi zi de zi.

Pe ce se bazează răspunsurile ardelenilor?

Studiul ia în calcul indicatori legați de percepția asupra siguranței locurilor de muncă, spațiilor verzi, serviciilor publice, transportului local sau nivelului de cultură.

În mod cert, trebuie să vorbim și despre orașele în care oamenii nu sunt tocmai încântați de modul în care își duc viața. Și iată, în Palermo, capitala regiunii Sicilia, locuitorii nu par foarte satisfăcuți de nivelul de trai. Doar 62% dintre respondenți cred că orașul italian oferă o viață bună și asta pentru că găsirea unui loc de muncă nu pare e fi ceva simplu acolo, conform studiului.

Nici grecii din Atena sau turcii din Istanbul nu par satisfăcuți de nivelul lor de trai

Iar unul dintre motive ar fi, conform studiului, faptul că familiștii nu au foarte multe oportunități aici. Evident, vrem să aflăm cum stă Bucureștiul. Și din păcate, nu foarte bine. Începem cu întrebarea - Sunteți mulțumiți de calitate aerului? Iată doar 20% dintre bucureșteni au răspuns afirmativ, iar asta ne-a plasat pe penultimul loc, înainte de Skopje, unde nici măcar un sfert dintre respondenți nu s-au declarat mulțumiți de aerul pe care îl respiră.

Și parizienii sau locuitorii din Cracovia și-ar dori mai puțină poluare, conform studiului. Rămânem la poluare, dar discutăm acum despre cea fonică. Iată că Bucureștiul e primul în topul negativ în ceea ce privește nivelul de zgomot din oraș. Nici în Palermo, Istanbul sau Atena oamenii nu prea au liniște. Aproximativ o treime s-au declarat mulțumiți de nivelul de zgomot de pe străzi.

Discutam despre curățenie, în continuare. Aici, capitala nu mai conduce topul negativ, însă trebuie să ținem totuși cont și de orașele cu care ”se bate”. Concret, doar 36% dintre bucureșteni sunt mulțumiți de curățenia din oraș, procent similar cu cel rezultat după chestionarea parizienilor. Cei mai nemulțumiți de gunoaie sunt locuitorii din Palermo și Roma.

În final, nu putem lăsa deoparte corupția. 83% dintre locuitorii capitalei sunt de părere că există corupție în administrația publică locala. Ne depășesc doar Skopje, Zagreb și Belgrad, dar doar cu câteva procente. Raportul pentru calitatea vieții s-a realizat analizând percepția locuitorilor din 83 de orașe europene și a fost publicat recent de Directoratul Politică Regională și Urbană al Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE