Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Titus Corlățean, senator și fost ministru de Externe: Tema spațiului Schengen putea fi rezolvată în primele 6 luni de mandat de președintele Iohannis

Prezent în platoul Euronews România, senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a declarat că zilele acestea au o miză extrem de importantă pentru țara noastră: sunt începutul unei maturizări necesare a clasei politice românești și a României în ansamblu.

Oficialul a mai spus că Austria se regăsește într-o situație jenantă în acest moment, din care capitalizează politic, însă, pe de altă parte, clasa politică și în special Klaus Iohannis poartă vina unui eventual vot negativ în Consiliul JAI, pentru incapacitatea de a promova interesele României în UE.

"Cred că aceste zile, dincolo de rezultatul reuniunii Consiliului JAI, vor reprezenta începutul unei necesare maturizări a României, dar și a clasei politice românești, în acest club select al UE, care este un bun extrem de prețios, în care este bine că suntem, dar care nu este neapărat un club de îngeri.

Și cred că ar fi trebuit că cei care sunt decidenți la București să fi înțeles de mai multă vreme că sistemul de valori comune, identitate comună, lucruri fundamentale, nu exclus competiția de interese, acces la resurse sau mize politice interne. Sper să fie un început de maturizare și să învățăm de la alții. Atunci când avem interese să știm să ni le promovăm. Nu singuri, ci alături de UE. Și să știm să spunem «nu» în dosare care contravin intereselor României.

Noi am făcut astăzi un pas înainte, pentru că cele două reuniuni COREPER, de săptămâna trecută și de miercuri, au consacrat că punctul a rămas pe ordinea de zi a Consiliului JAI și pot să vă spun din datele pe care le am că Austria s-a singularizat într-o manieră foarte clară, evidentă, deși a existat un foarte mare număr de intervenții din partea ambasadorilor UE, începând cu săptămâna trecută, în favoarea procesului de extindere a spațiului Schengen", a declarat Titus Corlățean.

Austria, într-o situație jenantă la nivelul UE

Senatorul PSD a mai spus că Austria se află "într-o situație jenantă din punctul de vedere al proiectului european și al solidarității europene" și că toate argumentele aduse împotriva României sunt mincinoase și decredibilizează Executivul de la Viena.

”Toate aceste argumente ale Austriei sunt mincinoase și pentru mine, ca om care lucrez de 28 de ani în politica externă, poziția cancelarului austriac, a ministrului de Interne și a Partidului Popular de dreapta de guvernământ de la Viena a reprezentat un exemplu de imoralitate politică europeană. Toată discuția legată de traseul de migrație ilegal din Balcani, care ar trece mult la est prin România, cu fluxuri extraordinare de oameni, 75.000 de oameni care au tălăzuit prin alte zone și au invadat prietenoasa Austrie sunt chestiuni mincinoase. Austriecii știu că noi știm și că toată lumea știe că nu se verifică", a mai spus oficialul.

Klaus Iohannis, unul dintre vinovați

"Oamenii care sunt decidenți în statul român ar fi trebuit de mai multă vreme să înțeleagă că astfel de chestiuni se discută politic, la nivelul cel mai înalt, cu un tip de argumentație care se discută între cei care iau decizii politice, nu în spațiu larg, nu cu delegații numeroase, pentru că sunt interese de ambele părți.

Dacă știi să conduci jocul politic, obții rezultate. Mă refer la cel mai înalt nivel politic. Pentru că tema spațiului Schengen putea fi rezolvată în primele 6 luni de mandat prezidențial, de președintele Iohannis, atunci când a fost ales prima oară, în demersul cu Berlinul, cel care conta la acel moment. Faptul că a avut o capacitate limitată de acțiune s-a demonstrat în toți acești ani pe temele serioase. Astfel de chestiuni ne generează un prejudiciu și economic, și vor fi consecințe dacă decizia de mâine nu generează un rezultat pozitiv pentru România", a mai explicat Corlățean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE