Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii din România, pe primul loc în UE la intenția de vot. Cum sunt încurajați să-și exercite acest drept

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește intenția de vot a tinerilor la alegerile europarlamentare. O arată un sondaj publicat de Comisia Europeană. Pe de altă parte, secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, prezent la București la o întâlnire cu studenții a spus că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa. Câteva sute de studenți s-u adunat în în Piața Victoriei și au militat pentru participarea la vot.

Studenții s-au mobilizat și au ieșit în fața Guvernului cu mesaje de încurajare pentru toți tinerii cu drept de vot. Studenții contează, dacă votează!, asta au strigat peste 500 de tineri prezenți în fața Palatului Victoria.

Tânără: ”Vrem sa le transmitem tuturor studenților ideea că au puterea de a vota și de a face o schimbare majoră în tot ceea ce se întâmplă în țara noastră”

Tânăr: ”Este foate important ca tinerii să voteze. Cu ajutorul studenților, dacă ne unim puterile, o sa reusim. (Reporter: Tu o sa mergi la vot?) Da”

Tânăr: ”Vrem să arătăm că tinerii sunt mulți și că noi contăm. Vrem să ne facem vocea auzită și am înaintat o serie de planuri pe care am vrea să le știe decidenții”.

Datele Comisiei Europene privind intenția de vot a tinerilor la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie din Europa arată că România este pe primul loc cu 78 de procente. Dupa tinerii din Romania vin cei din Portugalia cu 77% intentie de vot. Pe ultimul loc in UE sunt tinerii din Luxemburg cu doar 41% din intentia de vot. Media europeană este de 64%.

Irina Gologan, jurnalist Euronews România: ”Să vedem cât de activi au fost tinerii în țările lor, în ce măsură au și făcut ceva pentru a schimba lucrurile, adica au trimis scrisori către politicieni, au participat la proteste sau au semnat sau inițiat petiții”.

Românii sunt din nou pe primul loc în UE. 57% dintre tineri spun că au participat la astfel de activități în ultimul an, în timp ce media Uniunii este de 48%.

La coada clasamentului se află tinerii din Cipru unde doar 31% susțin că au avut astfel de inițiative.

Mircea Geoană: Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

”Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila ... Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără", a afirmat secretarul general adjunct al NATO, potrivit sursei citate.

Geoană consideră că România ”nu vrea sau nu poate - de obicei este o combinaţie dintre cele două - nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul”.

”Vot prin corespondenţă, vot electronic... ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume”, a mai spus fostul președinte al Senatului.

Geoană i-a îndemnat pe cei prezenţi să îi tragă la răspundere constant pe politicienii care-i reprezintă.

”Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaţia şi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. (...) Trageţi-i la răspundere, întrebaţi-i unde se cheltuiesc banii, faceţi petiţii", a spus Geoană.

Peste un milion de tineri vor vota anul acesta pentru prima dată. În plus, potrivit datelor oficiale, vor fi mai mulți alegători cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, decât cei din categoria 65 plus.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE