Alegerile prezidențiale din România nu au adus rezultate „extrem de îmbucurătoare”, deoarece George Simion, candidatul AUR, a obținut 46,4% din voturi „ținând cont de totala lui nulitate”, a declarat Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, la Euronews România. Fostul parlamentar a criticat faptul că au existat „preoți care țin de mitropolia Europei occidentale care au făcut campanie pe față pentru AUR”.
Consideră „enorm” scorul obținut de Simion, în condițiile în care l-a propus ca premier pe Călin Georgescu, pe care l-a catalogat drept un „delirant neofascist, legionar sadea, care îl elogiază pe Corneliu Zelea Codreanu”.
De asemenea, Alina Dolea, profesor asociat la Universitatea Bournemouth, a evidențiat că partidul AUR a mizat de „sentimentul de însingurare” și cel de abandon de către statul român pentru a obține votul românilor din diaspora.
- În diaspora, George Simion, candidatul AUR, a obținut , iar vreme ce Nicușor Dan a fost votat de 44,14 %.
În emisiunea „România lui Vitalie”, Theodor Paleologu, care are și cetățenie franceză, a analizat votul românilor din diaspora la alegerile prezidențiale.
„Ce este de mirare este că românii din diaspora nu s-au identificat în mai mare măsură cu Nicușor Dan care e un om care chiar a fost parte din diaspora. A trăit câțiva ani în Franța. Am fost colegi la École normale supérieure. Am creat împreună o asociație a studenților și doctoranzilor români din Franța.
Firesc ar fi fost ca în diaspora să câștige zdrobitor Nicușor Dan. Asta ar fi fost normal. Acest vot masiv pentru George Simion, pentru Călin Georgescu anul trecut este o anomalie și trebuie să înțelegem de ce se întâmplă lucrul ăsta”, a afirmat fostul ministru al Culturii, la Euronews România.
Theodor Paleologu acuză unii preoți că au făcut campanie pentru AUR în diaspora. „Biserica ortodoxă română este în realitate foarte divizată”
„Sunt preoți care țin de mitropolia Europei occidentale care au făcut campanie pe față pentru AUR, pentru Călin Georgescu și pentru Simion. Sunt de asemenea preoți care au răspândit bazaconii conspiraționiste în timpul epidemiei de COVID.
Eu însumi i-am semnalat mitropolitului Iosif niște cazuri foarte grave în acest sens. E o problemă reală. Știm, de pildă, că episcopul din Italia e cât se poate de viguros în favoarea neolegionarilor de la noi. Lucrul ăsta e foarte grav și se întâmplă lucruri care nu sunt deloc în regulă din punct de vedere bisericesc.
Biserica ortodoxă română este în realitate foarte divizată și am văzut unii episcopi care s-au afișat alături de AUR. Ne gândim la IPS Teodosie. Sunt și alții care au făcut-o mai discret, dar tot foarte eficient”, a explicat Paleologu.
Theodor Paleologu: „George Simion s-a dus în Franța și a insultat societatea franceză”
„George Simion s-a dus în Franța și a insultat societatea franceză. Le-a spus că trăiesc într-o dictatură, că Macron este un ayatollah, că Franța seamănă cu Iranul și că Macron a umilit poporul român. Asemenea monstruozități, asemenea obrăznicii imbecile evident că au suscitat reacții foarte virulente din partea francezilor, adică vine golanul ăsta și ne insultă în bloc. E inacceptabil așa ceva!
Iar românii au de suferit de pe urma unor asemenea golănii ale politicienilor români.
Pe de altă parte, francezii acum pot fi foarte mândri că România are un președinte (Nicușor Dan, n.r) care a studiat la École normale supérieure, care este cea mai prestigioasă școală din Franța. E un motiv de mândrie pentru francezi și nu în ultimul rând este un motiv de mândrie și pentru mine ca cetățean francez”, a mai spus Paleologu.
AUR a profitat de antieuropenismul în creștere pentru a obține voturi în diaspora
De asemenea, Alina Dolea, profesor asociat la Universitatea Bournemouth, a explicat că George Simion a obținut un scor de peste 55% în diaspora, în condițiile în care au fost propagate „două viziuni despre România”.
„O viziune despre România care e imaginată în trecut, tocmai pentru că e un climat de teamă, de frică, e un climat de criză economică prelungită. Țările din vest în care românii au migrat și ele trec prin criză. Acasă începe să fie mai bine decât în vest. Ei au trecut prin mai multe suferințe ca să meargă în vest, să se integreze, chiar dacă visează să se întoarcă în România”, a afirmat Alina Dolea.
„Există un antieuropenism în creștere în cadrul diasporei sau diasporelor românești”
Întrebată dacă românii din diaspora au dat un vot prorus chiar dacă se bucură de libertăți în Europa, Alina Dolea a motivat că există „un antieuropenism în creștere în cadrul diasporei sau diasporelor românești”.
„E fenomenul pe care cred că îl identificăm în momentul de față. Această Românie imaginată în trecut care foarte mult protocronistă, conservatoare, axată pe excepționalismul românesc și românism în sensul tare. Cred că acesta este filonul pe care a prins foarte mult AUR.
Dacă veți întreba românii din diaspora, chiar și cei care au votat cu AUR, nu o să zică că sunt pro Rusia. Vor spune că ei își doresc mai multe resurse pentru România, dar de fapt ei reciclează niște narațiuni ale propagandei ruse. Dacă îi vom întreba direct: «susțineți Rusia?», răspunsul va fi cu siguranță nu.
Cealaltă viziune este o Românie modernă, progresistă, europeană”, afirmat ea.
Alina Dolea: În pandemie, AUR a vorbit despre umilințele românilor din străinătate
„De ce am avea nevoie? De campanii de creștere a rezilienței sociale la dezinformare, manipulare și propagandă, mai ales că toate aceste narațiuni nu sunt noi. Nu au apărut acum în campania din 2024 sau 2025. Ele vin pe un filon mult mai vechi. Au început în pandemie, când AUR a vorbit despre umilințele românilor din străinătate, când a intrat în Parlament ca o surpriză totală”, a mai spus profesoara de la Universitatea Bournemouth.
AUR a mizat pe sentimentul de însingurare și de abandon al românilor din diaspora
„Au contribuit la sentimentul de însingurare și, după cum au spus participanții la focus group-uri, de abandon. Ne simțim abandonați de statul român, de politicienii români și pe acest filon de abandon, de însingurare, evident că se creează acest strat care e favorabil unor narațiuni de apartenență la un grup, unor narațiuni fundamental identitare. Aparții unui grup, chiar dacă grupul respectiv ajunge să prelucreze niște narațiuni proruse, neolegionare, neocomuniste”, aexplicat Dolea.
Theodor Paleologu: Simion făcea în fiecare zi câte o tâmpenie monumentală și cu toate acestea a avut 47% din voturi
Mai mult, Theodor Paleologu consideră că prezența la vot de aproape 65% la alegerile prezidențiale a fost una redusă, prin comparație cu democrații consolidate, precum Franța sau Germania.
„Participarea nu a fost deloc mare. 65% e foarte puțin. În democrații serioase în care cetățenii sunt cu adevărat atașați de regimul democratic se votează în proporție de peste 80%, nu doar Germania. Și în Franța la alegerile prezidențiale se votează, cum se spune la noi, masiv.
George Simion a avut un rezultat extraordinar de bun, ținând cont de totala lui nulitate. A făcut greșeală după greșeală. Practic, în fiecare zi făcea câte o tâmpenie monumentală și cu toate acestea a avut 47% din voturi”, a evidențiat fostul ministru al Culturii.
Paleologu, despre Călin Georgescu: Un legionar sadea, care îl elogiază pe Corneliu Zelea Codreanu
„Ai un candidat care spune că va pune ca prim-ministru (Călin Georgescu, n.r) pe un delirant neofascist, legionar sadea, care îl elogiază pe Corneliu Zelea Codreanu, vorbește despre Mișcarea Legionară ca de expresia cea mai înaltă a spiritualității românești. Cu toate acestea, Simion a avut 47%. Este enorm.
Vă amintesc că în 2002 în Franța a avut loc un tur doi între Jacques Chirac și Jean Marine Le pen, Le pen fiind un om infinit superior lui George Simion. Chirac a câștigat cu 82%.
La noi, Nicușor Dan a câștigat cu aproape 54%. Nu este motiv de foarte mare bucurie. Ar trebui să ne păstrăm mintea rece și să vedem lucrurile așa cum sunt și nu sunt extrem de îmbucurătoare”, a precizat Paleologu, la Euronews România.
„Ura față de intelectuali e la fel de intensă și de răspândită ca în 1990”
„Niciodată în istoria postdecembristă a României nu a existat un contrast atât de puternic, o diferență atât de mare între personalitățile celor intrați în turul doi. Nici măcar Iliescu - Vadim.
Am cunoscut oameni foarte simpli care erau absolut hotărâți să voteze cu Nicușor Dan, nu pentru că mureau de dragul lui Nicușor Dan, dar pur și simplu vezi un om decent și un derbedeu, un scandalagiu.
Fără a mai vorbi că unul se gândește la Ilie Bolojan ca prim-ministru și celălalt la Călin Georgescu. Cum să alegi pe cineva care vrea să-l pună pe Călin Georgescu prim-ministru? Cu toate acestea, 46% dintre români au votat cu George Simion. E enorm un asemenea scor pentru că e foarte multă dorință de răzbunare, e multă furie acumulată în societatea românească.
Ura față de intelectuali e la fel de intensă și de răspândită ca în 1990, când se striga pe străzi «moarte intelectualilor» Nu e normal ca asemenea lucruri să se întâmple în spațiul public. Am primit zeci, sute de asemenea de mesaje pe zi”, a concluzionat el.