Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Terminal pentru cerealele ucrainene în Suceava. Peste 6400 de tone vor fi încărcate pe zi

România are cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa. Construcția este la granița cu Ucraina, în comuna Dornești din județul Suceava.

Cerealele vor fi încărcate în marfare și transportate în portul Constanța. Astfel, camioanele nu vor mai aglomera șoselele din România, iar timpul de tranzitare a țării noastre va fi mult mai scurt.

În primă fază, cereale ucrainene vor ajunge cu trenurile la Dornești, comună aflată la doar 15 kilometri de graniță. Vor fi încărcate în marfare românești și apoi duse în portul Constanța.

”Reprizele de încărcare sunt a câte opt vagoane. Deci asta înseamnă aproximativ cinci sute de tone.”, a declarat Cristian Rădulescu - director general companie privată de transport feroviar de marfă.

6400 de tone încărcate în terminal, în fiecare zi

Pe zi, aici ar urma să fie încărcate patru trenuri europene. Asta înseamna 32 de vagoane cu o încărcătură totală de 6400 de tone de cereale.

”Prin comparație, dacă terminalele din Europa pot face transbordatea la maxim două vagoane simultan, aici, la noi, la Dornești, se poate permite transbordarea a opt vagoane din Ucraina cu ecartament larg și opt vagoane românești.”, a declarat Gruia Stoica - președinte companie privată de transport feroviar de marfă.

Cât de curând, și camioanele care ajung în România prin Vama Siret vor fi descărcate tot la terminalul din Dornești, iar cerealele ucrainene vor fi mutate în trenuri. Terminalul va ajuta la descongestionarea traficului de pe șosele, având în vedere că, în 24 de ore, prin vama Siret, intră în țară aproximativ 400 de camioane.

Terminalul a fost contruit în opt luni, un timp record, și a costat zece milioane de euro, bani investiți de un grup de companii feroviare cu acționariat românesc.

Terminalul are o capacitate de transbordare de trei milioane de tone de cereale pe an, o cantitate de aproape 3 ori mai mare față de cea din prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE