Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe mai mari pentru români. Guvernul pregătește noi măsuri fiscale

Publicat de: Euronews

Guvernul mai are doar o zi la dispoziție să adopte măsurile fiscale ce vor afecta milioane de români. Coaliția de Guvernare pregătește noi măsuri care ne vor face să scoatem mai mulți bani din buzunar sau să renunțăm la unele obiceiuri.

Tutunul, sucurile, alcoolul şi jocurile de noroc vor fi taxate mai mult, iar ieşirile la restaurant vor fi mai scumpe. Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 august, însă și mai multe sunt pregătite pentru anul viitor.

Liderii partidelor din Coaliție, mai mulți miniștri și reprezentanți ai mai multor ministere s-au reunit  la sediul Guvernului într-o ședință care a durat aproape trei ore. Aceștia au discutat despre măsurile fiscale care ar urma să intre în vigoare în această vară, dar majoritatea dintre ele vor fi aplicate, probabil, de la începutul anului viitor.

Se scumpesc țigările

În urma acestei ședințe, surse din cadrul Coaliției spun că, încă din această vară, mai exact de la 1 august, am putea să vedem o creștere a accizelor la țigări.

Astfel, prețul unui pachet de țigări ar crește cu 60 de bani. De asemenea, crește acciza pentru tutunul încălzit, cu 156 de lei pe kilogram.

De la 1 ianuarie, crește și acciza la alcool cu 20%.

O altă măsură ar fi reducerea facilităților fiscale pentru angajații din industria alimentară, din industria de construcții și din agricultură.

Majoritatea măsurilor discutate în această perioadă, se pare că, vor fi amânate pentru anul viitor și vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Din 2023, crește impozitul pentru dividende de la 5% la 8% și sunt eliminate și scutirile pentru companiile de stat.

Va crește și TVA-ul pentru catering și cazare

Crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru serviciile de catering, respectiv pentru serviciile de cazare, și de la 9% la 19% pentru băuturile cu zahăr.

Se majorează și impozitul pentru câștigurile din jocurile de noroc la 40%. În prezent, cotele de impozitare sunt:

  • 1% pentru suma de până la 66.750 lei;
  • 16% de la suma de 66.750 lei până la 445.000 lei;
  • 25% de la suma de 445.000 în sus.

De asemenea, vor crește acele baremuri la care sunt prevăzute scutiri de impozit. Dacă se măresc baremurile, o marjă mai mare din populație va fi nevoită să plătească taxe și impozite mai mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE