Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tatiana Kashirina, suspendare uriașă pentru dopaj. Rusoaica este cvintuplă campioană mondială și are opt medalii aur la Europene

Agenția Rusă Antidoping (RUSADA) a avut mari probleme în ultimii ani, după ce ar fi falsificat în masă datele unor testări ale sportivilor, iar rușii nu mai puteau concura sub steagul țării lor. Acum însă Rusia vrea să se "reabiliteze" și a luat o măsură drastică împotriva unei halterofile celebre, pe care vrea să o dea ca exemplu negativ. Halterofila Tatiana Kashirina a primit o suspendare uriașă, de 8 ani, pentru încălcarea regulilor antidoping.

Tatiana Kashirina, suspendată 8 ani

"S-a stabilit că sportiva a încălcat regulamentele împotriva dopajului şi a fost suspendată pentru o perioadă de opt ani, de la data deciziei, care include perioada de descalificare temporară, începând din 13 noiembrie 2020 şi până pe 30 iunie 2022", este comunicatul RUSADA.

Acest caz a fost disputat, timp de un an, între RUSADA și TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne). Inițial, în iunie 2022, Tatiana Kashirina a fost absolvită de acuzaţii de către Comisia de Disciplină, nunai că în octombrie 2022, RUSADA şi Agenţia Mondială Antidoping au făcut recurs la TAS, împotriva deciziei Comisiei de Disciplină ruse. Aceste contestații au fost judecate pe 28 august, iar decizia a fost luată acum.

În 2006, pe când avea doar 15 ani, Kashirina a fost suspendată doi ani pentru dopaj. În noiembrie 2020, ea a fost din nou suspendată, dar provizoriu, după ce "a utilizat sau a încercat să utilizeze substanțe interzise, sau să apeleze la metode interzise", la o competiție din 2015. Peste 8 luni, Comitetul Disciplinat a constat că nu există probe suficiente și i-au permis Tatianei să concureze din nou.

Kashinina este o halterofilă celebră în Rusia. Are în palmares 8 medalii de aur la Campionatele Europene și 5 la Mondiale. Rusoaica are și o medalie de argint la Jocurile Olimpice 2012.

Sportivii ruși au interdicție de a participa la competiții sub egida majorității forurilor mondiale, din cauza faptului că Rusia a invadat Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE