Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările din UE care autorizează sinuciderile asistate. Pacient: Am ales cum se va termina

Belgia este țara care oferă dreptul la o moarte demnă francezilor care suferă de boli incurabile. Cum eutanasia nu este autorizată în Franța, pacienții merg în țara vecină.

Anterior, președintele Emmanuel Macron a cerut legiferarea morții asistate, dar examinarea unui proiect în acest sens a fost amânată pentru anul viitor. Acum, sinuciderea asistată este autorizată în șase țări europene. Ultimul stat care a legiferat dreptul la moarte a fost Portugalia.

Belgia și Olanda, primele țări din UE care au dezincriminat eutanasia

Belgia și Olanda au fost primele țări din Uniunea Europeană care au dezincriminat eutanasia. De atunci a trecut un deceni. Deosebit în cazul Belgiei este că și cetățenii străini pot depune cerere de eutanasie. Sabine se numără printre străinii care au profitat de acest lucru. Ea locuiește în Franța și de 50 de ani suferă de artrită cronică.

”Am preluat din nou controlul asupra vieții mele. Am ales cum se va termina. Tot ce cer este să mi se dea această libertatea mie și altora. Nu oblig pe nimeni să fie eutanasiat. Pe de altă parte, nu accept ca altora să li se refuze eutanasia, asta mă înfurie.”, a spus aceasta.

”Cadrele medicale sunt cele care se opun acum autorizării eutanasiei, nu populația. Cred că asta se întâmplă și în Franța. Populația în mare parte ar dori să putem legifera eutanasia, să poate cere, în unele cazuri, să fie eutanasiați.”, a declarat Marc Decroly, medic generalist din Franța.

Cadrele medicale sunt cele care se opun acum autorizării eutanasiei, nu populația. Cred că asta se întâmplă și în Franța. Populația în mare parte ar dori să putem legifera eutanasia, să poate cere, în unele cazuri, să fie eutanasiați.

În Belgia, atât adulții, cât și copiii pot cere să fie eutanasiați. Cererile sunt aprobate doar dacă pacientul suferă de o boală incurabilă. Specialiștii spun însă că din cauza dezinformării, oamenii cer să fie eutanasiați din diverse motive neîntemeiate. Întemeiate. Astfel, rolul comisiei care aprobă sau respinge solicitărilor este foarte important.

Din cauza dizinformării, unii francezi cred că este suficient să vină în Belgia, să ceară să fie eutanasiați și gata. Dar chiar dacă legea noastră este flexibilă, trebuie să ținem minte că există condiții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE