Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările de Jos. Cel mai vechi planetariu din lume este pe cale să devină monument UNESCO

Cel mai vechi planetariu funcțional din lume este pe cale să intre în Patrimoniul UNESCO. Instituția este deja un monument național în Țările de Jos, iar autoritățile au cerut includerea sa în patrimoniul mondial. Decizia finală va fi luată luna aceasta.

Planetariul Regal Eise Eisinga a fost creat în secolul al 18-lea de către astronomul olandez cu același nume. După mai mult de 240 de ani, acesta se află încă în perfectă stare de funcționare.

Frank Belt, administrator muzeu: ”Toate obiectele din planetariu sunt în continuă mișcare. El (n.r. Eisinga) a construit un mecanism imens de angrenaj peste tavan, acționat de un ceas mic, ceea ce face ca totul să fie în continuă mișcare. Într-adevăr, oamenii nu-l vor vedea niciodată pentru că se mișcă în timp real, deci este foarte lent. Cel mai lent obiect are nevoie de 29 de ani și jumătate pentru a face o rotație complete în jurul camerei. Așadar, nu-l veți vedea niciodată mișcându-se. Trebuie să fii foarte răbdător pentru a vedea diferența.”

De ce este importantă introducerea planetariului în Patrimoniul UNESCO

Astronomul Eisinga a început să lucreze la construcția planetariului în 1774, în sufrageria casei sale, acum devenită muzeu. El voia să demonteze predicțiile conform cărora unele planete ar fi urmat să intre în coliziune, ceea ce ar fi făcut iminentă apocalipsa. 

Frank Belt, administrator muzeu: ”Credem că se va materializa (intrarea în Patrimoniul UNESCO n.r.), pentru că suntem convinși că merită titlul. Restul ține de ce va decide comisia UNESCO. Geniul lui Eisinga încă reușește să impresioneze oamenii. Este o pildă foarte bună a felului în care gândeau oamenii în secolul al 18-lea, în Iluminism, și a felului în care au încercat să popularizeze astronomia și să o explice oamenilor. Cred deci că recunoașterea monumentului este cel mai important lucru.”

Odată intrat în Patrimoniul UNESCO, planetariul se va bucura de o mulțime de beneficii. Printre ele, creșterea turismului în zonă și asigurarea fondurilor pentru restaurare și conservare. Mai mult, monumentele UNESCO sunt protejate prin convenția de la Geneva pe timp de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE