Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de mii de români vor plăti rate mai mari la bănci. Indicele IRCC a ajuns la 5,96% și se apropie de ROBOR

Indicele IRCC a înregistrat o nouă creștere și tinde să egaleze ROBOR, care este în prezent 6,40%. Asta înseamnă că peste 450.000 de români vor plăti rate mai mari la bănci, cel puțin până la finalul acestui an.

În ultimii doi ani, ratele pentru creditele legate de IRCC au crescut, în medie, cu 60%. Peste 2 milioane de români plătesc rate la bănci, iar aproape jumătate de milion de credite sunt calculate în funcție de IRCC.

Atunci când a fost introdus acest sistem de calcul a ratelor, mai avantajos pentru clienți la acea vreme, Guvernatorul BNR a spus că ar putea fi, citez: „mult zgomot pentru nimic”.

Specialiștii le recomandă românilor să nu acceseze credite noi în perioada următoare. Asta pentru că indicele IRCC își continuă ascensiunea și se apropie de un nou record.

Ce valoare a înregistra IRCC în 2018, anul în care a apărut

IRCC-ul a apărut în 2018 și a avut o valoare inițială de 2,36%. La început de 2021, valoarea IRCC era 1,17%. De atunci se află într-o continuă creștere. De la finalul anului trecut a depășit valoarea de 5%, iar acum se apropie de 6%. ROBOR se situează în continuare la 6,4%.

Tot mai mulți români accesează credite ipotecare. Conform datelor oferite de Banca Națională, procentul acestora a crescut cu 260% în ultimii 15 ani. Creditele ipotecare reprezintă acum peste 50% din datoria românilor, care se îndreaptă spre 200 de miliarde de lei.

Românii care au credite calculate în funcție de ROBOR au ajuns acum să plătească mai puțin pentru rată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, există o creștere notabilă în privința creditelor legate de IRCC.

De exemplu, față de octombrie 2022, rata pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei este acum mai mare de 2000 de lei pe lună. Anul trecut era sub 1800 de lei. Dacă ar fi legat de ROBOR, același credit ar avea acum o rată mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut.

Analiștii economici sunt de părere că pentru români va fi tot mai dificil, de exemplu, să achiziționeze o locuință.

"Creșterea dobânzilor, aflate la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani și majorarea tva de la 5 la 9 la sută în cazul locuințelor de pînă în 120 de mii de euro și de 19 la sută la cele peste acest nivel fac ca venitul minim pe care o familie ar trebui să îl aibă pentru a se încadra la un credit pentru un apartament cu 2-3 camere să fie de minim 2000-2500 de euro.

Marea majoritate a românilor, cei care n-au apucat să își ia o casă pe credit, vor fi condamnați, cel puțin în următorii ani, să stea cu chirie", a declarat Adrian Negrescu.

Cele mai recente analize arată faptul că indicele IRCC ar urma să înregistreze o nouă creștere la 1 ianuarie, de cel puțin 0,1%. Conform BNR, peste 2 milioane de români achită lunar cel puțin o rată pentru un credit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE