Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de amenințări cu bombă în școlile din Lituania, Letonia și Estonia. Mesajele sunt în limba rusă

Țările baltice Lituania, Letonia și Estonia se confruntă cu o serie de amenințări cu bombă în școli, începând de vineri dimineață. Inițial, autoritățile au crezut că sunt vizate doar școlile evreiești, însă mesajele s-au generalizat într-o acțiune coordonată.

Școlile din Lituania au primit 750 de e-mailuri numai vineri

Șeful poliției din Lituania, Renatas Pozela, a declarat că "atacul în masă coordonat" care a început, de fapt, joi noapte, târziu, a implicat sute de e-mailuri care au fost trimise de pe un server din Uniunea Europeană. Majoritatea mesajelor erau în limba rusă, iar unele aveau un conținut politic, a spus Pozela.

În Estonia, un val de e-mailuri spam a început miercuri seara. Ca urmare, majoritatea școlilor din Tartu, al doilea oraș ca mărime din țară, au fost închise joi.

Deși sute de copii din Lituania, Letonia și Estonia li s-a spus să nu vină la școală din cauza amenințărilor cu bombă, ministrul de interne lituanian Agnė Bilotaitė a spus că nu pare să existe niciun pericol.

"Aceste rapoarte false sunt menite să provoace panică, nu este nevoie să intrați în panică", a spus Bilotaitė.

Autoritățile spun că mesajele aparțin aceleiași persoane

Un purtător de cuvânt al agenției de securitate lituaniană a declarat că mesajele apărute în Lituania, Estonia și Letonia "probabil au fost realizate la inițiativa statelor ostile, pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc". Acestea aveau drept scop "perturbarea și destabilizarea activității instituțiilor și creșterea neîncrederii", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Baltic News Service, citat de Euronews.com.

Țările baltice sunt printre cei mai vocali critici europeni ai Rusiei și ai președintelui Vladimir Putin.

Autoritățile din Letonia au descris e-mailurile ca fiind o amenințare de nivel scăzut și o acțiune penală care vizează destabilizarea societății și a activității autorităților. Școlile și grădinițele au fost rugate să rămână deschise, dar unele dintre acestea au ales să-și suspende cursurile timp de câteva zile, ca măsură de precauție.

Autoritățile letone cred că expeditorul e-mailurilor de amenințare a fost aceeași persoană, a fost activ de aproximativ un an și a trimis scrisori de amenințare similare diferitelor organizații. Autoritățile letone și estonie au declarat că au colaborat între ele. Anchetatorii letoni colaborează și cu Statele Unite și Polonia, unde activități ostile similare au fost raportate anterior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE