Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse din Coaliție: Posibilă negociere guvern-sindicate, marți după-amiază

Guvernul s-ar putea întâlni din nou cu sindicatele din educație, marți după-amiază, ca să-i convingă pe profesori să vină la ore, spun surse din Coaliția de guvernare.

Sindicaliștii au spus că nu au fost încă anunțați de această nouă etapă a negocierilor cu Guvernul.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar a solicitat o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, pentru discutarea situației din învățământ.

Pe programul oficial, premierul și șeful PSD au programată, la ora 11, o întâlnire cu reprezentanții elevilor și părinților.

Posibilitatea amânării examenelor naționale

”Am solicitat o întâlnire cu domnul premier, pentru că trebuie rezolvate problemele, cât mai repede cu putință, întrucât urmează perioada, pentru elevii din clasele terminale a 8-a și a 12-a, cu examenele. În condițiile în care greva va continua, cele două examene nu mai pot fi date și, în aceste condiții, vom avea copii care nu vor putea să urmeze un parcurs educațional așa cum își doresc și vorbesc acum despre acei copii care vor să urmeze o facultate în străinătate. Aceasta e principala grijă în acest moment”, spune Eugen Ilea, Vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Potrivit profesoarei Laura Verde, membru de sindicat, Școala nr. 136, București, nu vor exista probleme în legătură cu examenele naționale pentru elevii din anii terminali.

”Nu cred că se pune problema de o gestionare, până nu vedem care sunt rezultatele acestor revendicări lansate de sindicat. Colegii mei de clasele a 8-a au pregătit până acum clasele, suntem în grafic cu materia și cu lucrul cu elevii. În funcție de ce se va rezolva la nivel negocierilor, practic noi suntem alături de elevi”.

Cum pot ajuta reprezentanții elevilor și părinților

Potrivit vicepreședintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, nu este datoria lor să vină cu soluții, ci a Guvernului României.

”Ministerul de Finanțe, fiind cei care gestionează resursa financiară și care stabilesc cum și în ce fel vor majora salariile. Noi suntem prezenți la discuție pentru a reitera faptul că avem nevoie de un învățământ de calitate, de resursă financiară pentru un asemenea învățământ.

Știu că au avut o întâlnire în cursul zilei de duminică, din păcate nu a avut un rezultat pozitiv. Cu siguranță, dialogul dintre Guvern și sindicate va trebui să aibă loc cât mai repede posibil, astfel încât să se ajungă la o soluționare cât mai eficientă”, a spus Eugen Ilea.

Între timp, dascălii refuză să intre la ore, în a doua zi de grevă generală, cea mai mare de acest fel din ultimii 18 ani.

Laura Verde, Profesor și membru de sindicat, Școala nr. 136, București: Dintre colegii mei suntem peste 95% în grevă, chiar și colegi neafiliați unui sindicat susțin această grevă, pentru că problemele sunt majore.

Copiii care vin la ore au un orar special

”Au fost câțiva copii care au fost chemați de colegii mei care susțin ore și care nu fac grevă. S-a făcut un program special pentru ei, cu acele ore din cadrul orarului colegilor mei și sunt preluați și conduși înapoi către ieșire, la finalul programului.

Noi am informat părinții în legătură cu greva și reacția lor a fost că sunt alături de noi. Nu avem părinți care se plâng că elevii stau acasă și n-au cu cine să-i lase. Dacă am fi avut situații, colegii mei ar fi respectat deontologia profesorală și i-ar fi supravegheat. Părinții ne înțeleg, totuși”, spune Laura Verde, Profesor și membru de sindicat, Școala nr. 136, București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE