Contestațiile care vizează candidatura lui Călin Georgescu ar putea fi respinse, spun surse apropiate Biroului Electoral Central. Motivul ar fi că au fost depuse înainte ca BEC să ia o decizie în privința dosarului candidatului.
Când se va pronunța BEC în privința candidaturilor la prezidențiale
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, sâmbătă, că urmează să se pronunţe în legătură cu înregistrarea unei candidaturi la prezidenţiale în maxim 48 de ore de la depunere.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 (BEC) aduce la cunoştinţă publicului faptul că urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării unei candidaturi în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acesteia, conform prevederilor art. 29 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al BEC.
Termenul se calculează potrivit prevederilor art. 69 alin. (11) din actul Legea nr. 370/2004, conform cărora "termenele pe ore prevăzute de prezenta lege încep să curgă de la ora 0,00 a zilei următoare."
Biroul Electoral Central verifică dacă sunt respectate condițiile de formă și de fond înainte de a înregistra sau a respinge un dosar de candidatură. Abia apoi pot fi depuse contestațiile în termen de 24 de ore.
În situația în care o contestație este depusă înainte ca BEC să vină cu o decizie, există trei variante, potrivit surselor noastre apropiate BEC.
Prima variantă este ca BEC să respingă această contestație pe motiv că nu a fost depusă la termen. A doua variantă este să o trimită la CCR, iar o a treia variantă este să o discute în ședința în care va înregistra sau va respinge candidatura, doar în cazul în care contestația vizează detalii tehnice din dosar.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a depus o contestație la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale 2025. O a doua contestație a fost depusă de Bogdan Ionescu, un avocat din Arad.