Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Supercupa Europei s-ar putea transforma radical: turneu cu patru echipe, inclusiv campioana din SUA

UEFA ia în calcul un nou format pentru Supercupa Europei, care ar urma să se desfășoare din 2024.

Mai exact, forul plănuiește să înlocuiască meciul dintre câștigătoarele Champions League și Europa League, cu un sistem Final Four, la care să participe câștigătoarele Champions League, Europa League, Conference League, precum și câștigătoarea MLS (Major League Soccer, campionatul de fotbal din SUA).

Mai mult decât atât, Supercupa Europei în noul format ar urma să se desfășoare în SUA, notează The Guardian.

Motivul pentru care UEFA se uită către continentul american este acela că SUA este o piață cheie de creștere pentru fotbalul european, notează publicația britanică, precizând în același timp că discuțiile sunt încă în desfășurare și nimic nu este deocamdată oficial.

MLS, destinație pentru multe staruri din fotbalul european

În ultimii ani, campionatul de fotbal din SUA a fost o destinație pentru starurile din fotbalul european care nu se mai aflau la vârful formei, dar care nu erau pregătiți să se retragă.

Nume celebre, precum David Beckham, Thierry Henry, Frank Lampard, David Villa, Bastian Schweinsteiger, Gonzalo Higuain, Kaka sau Zlatan Ibrahimovic, au părăsit campionatele din Europa, cu destinația Major League Soccer.

Controversa Superliga

Noul format al Supercupei Europei nu ar fi prima încercare de reformare a competițiilor europene. În 2021, 12 cluburi din Europa au vrut să formeze o nouă competiție la nivel de cluburi în Europa: Superliga.

Cele 12 cluburi care au propus formatul: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid.

Formatul competiției ar fi inclus 20 de echipe: 15 echipe fondatoare (inclusiv cele 12) - care ar fi participat în fiecare an - cărora li s-ar fi adăugat alte 5 echipe, calificate în funcție de rezultatele din sezonul precedent.

Mai mult decât atât, cele 12 echipe care au propus formatul luau în calcul boicotarea formatului Ligii Campionilor. Cu toate acestea, UEFA s-a opus vehement ideii și a amenințat echipele cu sancțiuni drastice, în cazul în care competiția va exista.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE