Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul Quad, anulat după ce Joe Biden și-a contramandat vizita în Australia

Premierul australian Anthony Albanese a confirmat că summitul Quad nu se va mai desfășura la Sydney, după ce Joe Biden, președintele Statelor Unite, și-a anulat vizita în Australia pentru a putea gestiona problemele de politică internă, relatează The Guardian.

Șeful Executivului australian spera ca întrevederea cu lideri din India și Japonia să se desfășoare în prezența unui oficial de rang înalt al SUA, însă ulterior a anunțat că summitul Quad a fost anulat.

În schimb, statele Quad ( Japonia, India, SUA și Australia) se vor întâlni cu prilejul summitului G7, organizat în Hiroshima în perioada 19-21 mai.

Premierul australian Anthony Albanese a dat de înțeles că este ”oportun să discutăm”, cu toate că nu a fost încă stabilită o întâlnire în cadrul summitului organizat în Japonia.

”Quad este un organism important și vrem să ne asigurăm că are loc la nivel de conducere. Vom avea această discuție în weekend", a spus prim-ministrul australian.

Vizita președintelui american Joe Biden în Australia, cu o oprire istorică în Papua Noua Guinee confirmată în ultimele săptămâni, era programată de mai mult timp și ar fi inclus un discurs în fața Parlamentului.

În schimb, Albanese va avea o întâlnire bilaterală cu Biden în Japonia și a fost invitat în SUA anul acesta pentru o vizită de stat.

Deocamdată, nu este clar dacă liderul de la Washington își va reprograma vizita în Australia.

De ce și-a anulat Joe Biden vizita în Australia

Joe Biden și-a amânat vizita în Australia în contextul negocierilor acerbe purtate în Congresul SUA, dominat de Partidul Republican, privind plafonul de îndatorare. Decizia amânării survine într-un moment delicat al angajamentului SUA în regiunea Pacificului.

Vizita lui Biden în Australia avea ca scop consolidarea relațiilor SUA în regiunea Indo-Pacific și să contribuie la diminuarea temerilor regionale cu privire la acordul Aukus, încheiat între Australia, Marea Britanie și Statele Unite.

Cunoscută oficial drept Dialogul de securitate cvadrilateral (Quad), relația dintre SUA, Japonia, India și Australia a fost consolidată în timpul reacției internaționale ca urmare a tsunamiul produs în anul 2004 cu ocazia sărbătorii ”Boxing Day”. Liderii celor patru state s-au întâlnit prima oară în 2007.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE