Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

iPhone-urile vor putea vorbi în locul tău. Aplicația Apple îți poate reproduce vocea cu doar 15 minute de antrenament

Publicat de: Oana Stoica

Apple a prezentat în avanpremieră o serie de noi caracteristici concepute pentru accesibilitate cognitivă, vizuală, auditivă și de mobilitate. Printre acestea se numără și o nouă funcție de voce personală pentru utilizatorii care ar putea să-și piardă capacitatea de a vorbi, scrie The Verge.

Noua funcție permite crearea "unei voci sintetizate care să semene cu posesorului" pentru a vorbi cu prietenii sau membrii familiei.

Potrivit Apple, utilizatorii pot crea o voce personală prin citirea cu voce tare a unui set de indicații de text pentru un total de 15 minute de sunet pe iPhone sau iPad. Deoarece funcția se integrează cu Live Speech, utilizatorii pot apoi să tasteze ceea ce vor să spună, iar Vocea Personală să citească acest lucru. Apple spune că funcția folosește "învățarea automată pe dispozitiv pentru a păstra informațiile utilizatorilor private și sigure".

Aplicații de bază simplificate

În plus, Apple introduce versiuni simplificate ale aplicațiilor sale de bază ca parte a unei funcții numite Assistive Access, menită să sprijine utilizatorii cu dizabilități cognitive. Aceasta include o versiune combinată a aplicațiilor Telefon și FaceTime, precum și versiuni modificate ale aplicațiilor de mesagerie, aparatul foto, galerie și muzică, care prezintă butoane cu contrast ridicat, etichete de text mari și instrumente de accesibilitate suplimentare.

Procesul de creare a unui "mod de accesibilitate personalizat" a fost observat la sfârșitul anului trecut într-o versiune beta a iOS 16.2. Apple spune că funcțiile vor sosi "mai târziu în acest an", ceea ce sugerează că acestea ar putea face parte din iOS 17.

Există, de asemenea, un nou mod de detectare în Magnifier pentru utilizatorii cu probleme de vedere. Este conceput pentru a-i ajuta pe utilizatori să interacționeze cu obiecte fizice cu numeroase etichete de text. Ca exemplu, Apple spune că un utilizator poate să îndrepte camera dispozitivului său către o etichetă pe care iPhone sau iPad o va citi cu voce tare pe măsură ce utilizatorul își mișcă degetul peste fiecare număr sau setare de pe aparat.

Apple a evidențiat o serie de alte caracteristici care vor fi disponibile pe Mac, inclusiv o modalitate prin care utilizatorii cu deficiențe de auz pot asocia dispozitivele auditive Made for iPhone cu un Mac. De asemenea, compania adaugă o modalitate mai ușoară de a ajusta dimensiunea textului în Finder, Mesaje, Mail, Calendar și Note pe Mac.

Utilizatorii vor putea, de asemenea, să pună pe pauză GIF-urile din Safari și Mesaje, să personalizeze ritmul în care Siri le vorbește și să folosească Voice Control pentru sugestii fonetice la editarea textului. Toate acestea se bazează pe funcțiile de accesibilitate existente ale Apple pentru Mac și iPhone, care includ Live Captions, un cititor de ecran VoiceOver, Door Detection și multe altele.

"Accesibilitatea face parte din tot ceea ce facem la Apple. Aceste caracteristici revoluționare au fost concepute cu feedback din partea membrilor comunităților de persoane cu dizabilități la fiecare pas, pentru a sprijini un set divers de utilizatori și pentru a ajuta oamenii să se conecteze în moduri noi", a declarat într-un comunicat Sarah Herrlinger, director principal al Apple pentru politica și inițiativele globale de accesibilitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE