Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suma record pe care Rusia o alocă pentru cheltuieli militare în 2024

Rusia alocă o sumă record pentru cheltuielile sale militare, în 2024, în condițiile în care războiul din Ucraina va dura și pe parcursul anului viitor.

Presa internațională constată că investițiile militare ale Moscovei ar putea fi cele mai mari de la destrămarea Uniunii Sovietice. Și Ucraina și-a stabilit bugetul de apărare pentru 2024, dar acesta este de câteva ori mai mic, comparativ cu cel al Moscovei.

O treime din bugetul național, pentru Apărare

Institutul american pentru Studiul Războiului constată, în cele mai recent raport al său, că Moscova, va cheltui, anul viitor, pentru apărare peste 121 de miliarde de dolari sau aproape o treime din bugetul național.

Totuși, suma alocată pentru război ar putea fi mult mai mare în condițiile în care multe dintre capitolele bugetare sunt secretizate. De asemenea, la indicația Kremlinului, o parte din cheltuielile administrațiilor locale trebuie să fie redirecționate pentru apărare și industria militară. În timpul dezbaterilor din Parlament deputații ruși au confirmat că bugetul statului este unul de război.

Leonid Sluțki, președintele Partidului Liberal-Democrat: Important este că bugetul adoptat astăzi în a treia lectură poartă, de fapt, titlul: ”totul pentru front, totul pentru victorie”.

Anton Siluanov, ministrul rus al Finanțelor: Bugetul totdeauna este o alegere a priorităților. Bineînțeles, nu sunt suficienți bani pentru toate propunerile, este un lucru obișnuit. Acele prioritățile pe care le-ați identificat, inclusiv asigurarea apărării și securității au primit finanțare în volum deplin, în volumul necesar.

Un buget uriaș, fără precedent

Analiștii independenți susțin că majorarea cheltuielile militare demonstrează că Moscova este pregătită să-și continue agresiunea împotriva Ucrainei.

Alexandra Prokopenko, fostă angajată a Băncii Centrale a Rusiei: Bugetul Rusiei pentru anul 2024 și proiecția până în 2026 sunt fără precedent, deoarece suma cheltuielilor militare, pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei, adică din 1991, a depășit cheltuielile sociale, chiar dacă cheltuielile sociale au fost unite cu cele pentru economia națională.

Ce sumă a alocat Ucraina pentru Apărare

Și Ucraina, cu economia devastată de război, și-a stabilit cheltuielile pentru Apărare. Suma prevăzută în buget este ușor de peste 41 miliarde de dolari sau de trei ori mai mică comparativ cu bugetul de război anunțat de Rusia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Am semnat legea privind bugetul de stat pentru anul viitor. Evident, prioritatea principală este apărarea împotriva agresiunii rusești. Pregătim, printre altele, articole eficiente cu rază lungă de acțiune pentru a-i face pe ocupanți să simtă puterea ucraineană.

Între timp, Rusia își continuă atacurile asupra Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu nave ale Flotei Mării Negre, care ar lansa rachete asupra unor ținte din Ucraina.

Kievul nu a confirmat însă atacurile cu rachete din Marea Neagră. Totuși, armata ucraineană a anunțat că a doborât 21 de drone kamikaze și două rachete lansate de avioanele armatei ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE