Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA vor sprijini Ucraina pentru a se ajunge la o pace justă şi durabilă, susține șeful diplomației americane, Antony Blinken

SUE lucrează cu Kievul şi cu ceilalţi aliaţi pentru a construi un consens în jurul elementelor esenţiale ale unei ''păci juste şi durabile'' în Ucraina, a declarat vineri, în Finlanda, secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters şi AFP.

În acelaşi timp, Washingtonul va încuraja iniţiative ale altor ţări pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, cu condiţia ca ele să respecte Carta Naţiunilor Unite şi suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

''Vom susţine eforturile - fie că sunt făcute de Brazilia, China sau orice altă ţară - dacă ele contribuie la găsirea unei căi spre o pace justă şi durabilă'', a subliniat Blinken.

Statele Unite vor continua spirjinul militar pentru Ucraina

Potrivit acestuia, SUA vor continua să sprijine militar Ucraina întrucât condiţia esenţială pentru o diplomaţie relevantă şi eficientă este ca Kievul să fie capabil să descurajeze şi să se apere de orice eventuală agresiune viitoare.

''Războiul de agresiune al lui Putin contra Ucrainei este un eşec strategic'', a spus demnitarul american.

El a insistat că Statele Unite vor ajuta la construirea unei ''armate ucrainene a viitorului'', ceea ce înseamnă ''o forţă aeriană modernă, apărare aeriană şi antirachetă integrată, tancuri şi vehicule blindate moderne, capacitate naţională de a produce muniţii şi sprijin şi instruire pentru a menţine pregătite forţele şi echipamentul de luptă''.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE