Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și Marea Britanie atacă ținte Houthi în Yemen. Atacurile rebelilor amenință comerțul maritim internațional

Armata americană și cea britanică au bombardat opt locații folosite de rebelii Houthi în Yemen. Este pentru a doua oară când SUA și Marea Britanie răspund cu atacuri asupra infrastructurii rebelilor. 

Potrivit oficialilor, SUA și Marea Britanie au folosit rachete Tomahawk lansate de pe nave de război și de pe submarine și avioane de vânătoare. Scopul atacurilor a fost distrugerea depozitelor de rachete, drone și lansatoare ale rebelilor Houthi. Australia, Bahrain, Canada și Olanda au contribuit la misiune. De luni de zile, rebelii Houthi atacă nave din regiune și periclitează comerțul maritim internațional.

Obținerea păcii în Orientul Mijlociu

În același timp, SUA au sancționat compania aeriană irakiană Fly Bagdad, pentru că ar fi oferit asistență Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran. De asemenea, Statele Unite au impus noi sancțiuni grupării Hamas.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA: ”Statele Unite au sancționat astăzi compania aeriană irakiană Fly Bagdad și pe directorul său general pentru susținerea Gărzilor Revoluționare Islamice, cunoscut și sub numele de IRGC, precum și pentru susținerea grupărilor de miliție aliate cu Iranul din Irak, Siria și Liban.”

Între timp, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene susțin că singura modalitate credibilă de a obține pacea în Orientul Mijlociu este crearea unui stat palestinian. Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că numărul victimelor civile din Gaza este foarte mare.

Josep Borrell, șeful Politicii Externe UE: ”Cred că mai multă moarte, mai multă distrugere, mai multe greutăți pentru populația din Gaza, pentru poporul palestinian, nu vor ajuta la înfrângerea Hamas sau a ideologiei acesteia. Nu va aduce mai multă securitate Israelului, dimpotrivă. Și de aceea trebuie să ne dublăm eforturile împreună cu partenerii internaționali pentru a trece de la această confruntare letală la o soluție.”

Potrivit Hamas, în Gaza au murit peste 25 de mii de persoane, din care 70% copii. În Israel, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului din 7 octombrie al Hamas, care a declanșat războiul, iar aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice de către militanții Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE