Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA şi China reiau comunicaţiile militare. Beijingul suspendase discuţiile militare cu Washingtonul la sfârşitul anului 2022

Miniştrii apărării din SUA şi China, Lloyd Austin şi Dong Jun, s-au întâlnit vineri la Singapore, prima reuniune la acest nivel a celor două mari puteri în ultimul an şi jumătate, cele două ţări convenind acum să redeschidă canalele de comunicare militară, în pofida divergenţelor dintre Washington şi Beijing asupra Taiwanului şi războaielor din Ucraina şi Fâşia Gaza, relatează agenţiile AFP şi EFE.

SUA şi China vor relua comunicaţiile militare telefonice "în zilele următoare"

SUA şi China vor relua comunicaţiile militare telefonice "în zilele următoare", a declarat secretarul de stat al apărării Lloyd Austin, confirmând un anunţ în acest sens făcut în noiembrie 2023 de preşedinţii american şi chinez, Joe Biden şi Xi Jinping.

Beijingul suspendase discuţiile militare cu Washingtonul la sfârşitul anului 2022, ca represalii după vizita în Taiwan efectuată de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA de la acea vreme, Nancy Pelosi.

Lloyd Austin a salutat de asemenea o iniţiativă privind constituirea până la finele anului în curs a unui grup de lucru SUA-China asupra comunicaţiilor de criză.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a estimat că relaţiile dintre armatele chineză şi americană şi-au "oprit declinul" şi sunt în curs de stabilizare. Totuşi, el a acuzat Washingtonul că acţiunile acestuia în Taiwan încalcă principiul unei singure Chine.

Ministrul chinez la apărării a transmis de asemenea după întâlnirea cu omologul său american că Beijingul se opune ferm "încălcării serioase" a angajamentelor asumate de Statele Unite şi trimiterii de către Washington a unor "semnale greşite" faţă de "independenţa Taiwanului".

Întâlnirea celor doi oficiali, desfăşurată în marja Dialogului Shangri-La, un forum anual pe teme de apărare, a avut loc la o săptămână după ce armata chineză a efectuat manevre militare de anvergură, în timpul cărora navele de război şi avioanele de vânătoare chineze au încercuit Taiwanul. China revendică suveranitatea asupra acestei insule, care este susţinută militar de Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE