Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene ale SUA, Doug Wickert, a convocat, la începutul lunii mai, liderii civili în apropiere de Baza Edwards a Forțelor Aeriene din California pentru a-i avertiza că, în cazul în care China va ataca Taiwanul în următorii ani, aceștia ar trebui să fie pregătiți ca regiunea lor să sufere cel mai probabil perturbări masive încă de la început, relatează Reuters.
Wickert, unul dintre cei mai experimentați piloți de încercare din SUA, care comandă în prezent Divizia de testare 412, a vorbit despre expansiunea militară rapidă a Chinei și pregătirile pentru un război major.
Avioanele americane de ultimă generație fabricate în „Aerospace Valley” din California, în apropiere, în special B-21 „Raider”, care înlocuiește acum bombardierul invizibil B-2 din anii 1990, au fost esențiale pentru descurajarea Beijingului, a spus generalul american
În cazul în care eforturile de descurajare eșuează, China va lovi cel mai probabil SUA, inclusiv fabricile Northrop Grumman din apropiere, unde au fost construite aceste avioane.
„Dacă acest război are loc, se va întâmpla aici”, le-a spus Wickert, sugerând că atacurile ar putea include o ofensivă cibernetică care să includă întreruperea pe termen lung a alimentării cu energie electrică și a altor infrastructuri naționale.
Va veni la noi. Acesta este motivul pentru care avem această discuție... Cu cât suntem mai pregătiți, cu atât este mai probabil să schimbăm calculele președintelui Xi”, a adăugat el, potrivit sursei citate.
Oficiali americani de rang înalt au transmis în mod repetat că cred că președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei sale să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027, cu toate că nu pare să fi fost luată încă nicio decizie directă pentru a ordona acest atac.
Cum s-ar pregăti Pentagonul de un posibil atac al Chinei asupra Taiwanului
În timp ce Washingtonul și Beijingul se pregătesc pentru această posibilă luptă, pregătirile militare - care au loc acum la scară industrială de ambele părți într-un mod nemaiîntâlnit în ultimele decenii - devin ele însele o formă de postură și de mesaj.
De cealaltă parte, oficialii chinezi neagă faptul că lucrează la un calendar specific. Cu toate acestea, Beijingul și-a exprimat tot mai ferm pozițiile privind revendicarea suverănității insulei unde liderul naționalist Chiang Kai-shek și-a stabilit Guvernul în exil după ce a pierdut Războiul Civil Chinez din 1949.
Încă de la recunoașterea de către SUA, în 1979, a Guvernului comunist chinez și administrațiile succesive au menținut „ambiguitatea strategică” cu privire la eventualitatea unei intervenții în cazul unui atac asupra Taiwanului guvernat în mod democratic. Cu toate acestea, legea privind relațiile cu Taiwanul, adoptată în același an, obligă armata americană să dispună de planuri actualizate pentru a preveni orice efort din partea Beijingului de a schimba status quo-ul.
În timp ce președintele Donald Trump a declarat că nu va avea niciodată un angajament solid într-un fel sau altul - spre deosebire de predecesorul său Joe Biden, care a mers mai departe decât orice alt președinte recent, promițând să lupte pentru Taiwan în cazul în care acesta ar fi atacat - un document oficial de strategie divulgat recent descrie descurajarea unui atac chinez drept principala prioritate a Pentagonului.
Aceasta înseamnă să ne asigurăm că SUA sunt pregătite în mod vizibil și real pentru ceea ce ar putea fi o luptă lungă și brutală. După cum a declarat un ofițer american de rang înalt acestui editorialist luna aceasta: „Dacă China atacă Taiwanul și noi decidem să intervenim, acesta nu este un război care se va încheia rapid”.
Un astfel de conflict ar face probabil victime și ar provoca distrugeri la o scară care ar depăși cu mult conflictele din „războiul împotriva terorismului” care au urmat atacurilor din 11 septembrie 2001.