Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

SUA îndeamnă la o retragere a trupelor sârbe de la frontiera cu Kosovo: Ar fi "o măsură binevenită"

Publicat de: Euronews

SUA au afirmat luni că orice retragere a trupelor sârbe de la frontiera cu Kosovo ar fi "o măsură binevenită", după ce Belgradul a anunţat că a readus ''la normal'' numărul trupelor sale desfăşurate de-a lungul acesteia, informează AFP şi Reuters.

"Aşteptăm să vedem confirmarea. Însă, dacă este adevărat, aceasta ar fi o măsură binevenită", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller.

"Rămânem preocupaţi de ciclul tensiunilor în creştere şi de violenţele sporadice din nordul Kosovo, şi noi încurajăm cele două părţi să reia dialogul facilitat de Uniunea Europeană", a adăugat Miller.

Şeful Statului major al armatei sârbe, Milan Mojsilovic, a declarat mai devreme luni că armata sârbă a readus ''la normal'' numărul trupelor sale desfăşurate de-a lungul "liniei administrative" cu Kosovo.

 SUA, principalul aliat internaţional al Kosovo

SUA, principalul aliat internaţional al Kosovo, au atenţionat vineri cu privire la o ''importantă desfăşurare militară sârbă de-a lungul frontierei cu Kosovo'', cerând Serbiei ''să-şi retragă trupele''.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat apoi Washingtonul că proferează ''contra-adevăruri'', însă fără să dezmintă în mod explicit prezenţa militarilor sârbi.

Liderii Serbiei, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie populată majoritar de etnici albanezi, numesc frontiera cu Kosovo ''linie administrativă''.

La rândul său, duminică, NATO a anunţat că misiunea sa din Kosovo, formată din 4.500 de militari, va fi consolidată cu 600 de militari britanici, dintre care 400 se află deja acolo, în cadrul unui exerciţiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE