Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia este acuzată că plănuiește să "anexeze" nordul Kosovo

Albin Kurti, liderul kosovar, a declarat luni că un recent "atac terorist" comis de o unitate paramilitară face parte dintr-un "plan mai amplu" al Serbiei de a "anexa" nordul Kosovo.

Kurti s-a referit la uciderea unui ofițer de poliție kosovar albanez la 24 septembrie într-o ambuscadă într-o zonă în care sârbii sunt majoritari în mai multe orașe.

A urmat un schimb de focuri, între forțele speciale kosovare și o unitate puternic înarmată de sârbi kosovari. Trei dintre aceștia au fost uciși, iar alți trei au fost arestați. Ceilalți au fugit.

Potrivit lui Kurti, acest incident - una dintre cele mai grave escaladări care au avut loc în Kosovo în ultimii ani - a făcut parte dintr-un "plan mai amplu de anexare a nordului Kosovo printr-un atac coordonat" asupra a zeci de poziții.

El a afirmat că planul era de a "crea un coridor spre Serbia "pentru a permite aprovizionarea cu arme și trupe".

Serbia refuză să recunoască independența Kosovo, fosta sa provincie sudică. Rebelii din majoritatea albaneză din Kosovo au purtat un război pentru independență împotriva forțelor sârbe între 1998 și 1999, care s-a încheiat în urma unei campanii de bombardamente a NATO.

Tensiunile au crescut în nordul Kosovo, unde locuiesc aproximativ 120.000 de sârbi kosovari. Luni, liderii sârbi au anunțat că au redus numărul de trupe de-a lungul frontierei kosovare, pe care o numesc "linie administrativă".

Armata sârbă și-a redus contingentul de soldați de la 8.350 la 4.500, a anunțat luni șeful Statului Major al forțelor armate, Milan Mojsilovic, la trei zile după ce SUA au avertizat împotriva unei "desfășurări militare majore".

Duminică, NATO a anunțat că își va consolida prezența în Kosovo cu 600 de soldați britanici.

Forța sa de menținere a păcii - cunoscută sub numele de KFOR - este compusă din aproximativ 4.500 de soldați din 27 de țări.Alianța militară condusă de SUA a făcut din nou apel la calm duminică și a cerut ca Belgradul și Pristina să revină la dialog cât mai repede posibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE