Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina. Care este reacția Moscovei

Statele Unite au acuzat Rusia că a folosit cloropicrina, un agent chimic, împotriva forţelor ucrainene, ceea ce înseamnă că a încălcat Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat, făcut public miercuri.

De asemenea, Rusia foloseşte agenţi anti-revolte ca ”metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia”, afirmă reprezentanții diplomației SUA.

”Utilizarea acestor substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa forţelor ruse de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă", a transmis Departamentul de Stat, potrivit Agerpres.

Ce este cloropicrina

Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică care a fost folosită ca agent de război şi ca pesticid şi, dacă este inhalată, prezintă un risc pentru sănătate.

Totodată, Washington a anunţat miercuri un nou val de sancţiuni ce vizează companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război al Rusiei în invazia Ucrainei.

Pe lângă companii ruseşti din domeniul apărării, precum şi entităţi chineze, aceste sancţiuni sunt îndreptate și împotriva mai multor unităţi de cercetare şi companii implicate în programele ruseşti de arme chimice şi biologice.

"Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică ca şi operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum şi ale lui Serghei şi Iulia Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok", a mai precizat Departamentul de Stat.

Rusia neagă acuzațiile privind folosirea unui agent chimic în Ucraina

De cealaltă parte, Kremlinul a negat acuzațiile formulate de Statele Unite potrivit cărora forţele ruse din Ucraina au încălcat o interdicţie internaţională privind folosirea armelor chimice.

”Ca de obicei, aceste acuzaţii par complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit agenției Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai precizat că Moscova rămâne ataşată obligaţiilor sale în conformitate cu Convenţia privind interdicţia armelor chimice (CIAC).

Alexei Navalnîi și Serghei Skripal au fost otrăviți

Alexei Navalnîi, fost opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a murit pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o Kremlinului.

De asemenea, fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviţi în Anglia în 2018.

Rusia a susținut că nu mai deţine un arsenal chimic militar, dar ţara se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparenţă cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE