Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scheletul unui adult tânăr, vechi de 31.000 de ani, căruia îi lipsește o parte din piciorul stâng, este cea mai veche dovadă cunoscută a unei amputări, arată un studiu.

După ce au examinat rămășițele, cercetătorii au concluzionat că oasele piciorului nu lipseau din mormânt și nici nu au fost pierdute în urma unui accident - ele au fost îndepărtate cu grijă. Oasele rămase prezentau o tăietură curată, înclinată, care s-a vindecat.

Nu existau semne de infecție, ceea ce ar fi fost de așteptat dacă copilul ar fi fost mușcat de un animal. De asemenea, nu existau semne de fractură prin strivire.

Amputarea, efectuată când era copil

Oamenii de știință spun că amputarea a fost efectuată când persoana era copil și că a continuat să trăiască ani de zile cu piciorul așa. Operația preistorică ar putea arăta că oamenii făceau progrese medicale mult mai devreme decât se credea până acum, potrivit AP.

Se pare că persoana pare să fi trăit încă aproximativ șase până la nouă ani după ce și-a pierdut membrul, murind în cele din urmă din cauze necunoscute la vârsta adultă tânără, spun cercetătorii.

Acest lucru arată că oamenii preistorici cunoșteau suficient de bine medicina pentru a efectua operația fără pierderi mari de sânge sau infecții fatale. Nu se știe ce fel de unealtă a fost folosită pentru operație.

Cercetătorii explorau o peșteră din Borneo când au dat peste mormânt. Regiunea este cunoscută pentru cele mai vechi opere de artă rupestră din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE