Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU Puterea de cumpărare a românilor este la mai puțin de jumătate față de media europeană

Puterea de cumpărare a românilor este la mai puțin de jumătate față de media europeană, potrivit celui mai recent studiu "GfK Purchasing Power Europe 2023". Mai mult, se adâncește decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din țara noastră.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este, în acest an, puțin peste 7.700 de euro. Românii sunt cu 56% sub media europeană, adică pe locul 33 din cele 42 de state europene incluse în clasamentul puterii de cumpărare.

Potrivit studiului, cea mai mare putere de cumpărare pe cap de locuitor o are Capitala: peste 15 mii de euro. Bucureștenii au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media națională.

La polul opus, cu cea mai mică putere de cumpărare, se află județul Vaslui.

Aici, venitul net disponibil este de puțin peste 4 mii de euro. Asta reprezintă aproape 52% din media naţională şi de 3,8 ori mai puțin decât puterea de cumpărare din Capitală.

Să vedem care este puterea de cumpărare în Europa.

În clasamentul european, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au un venit net mai mare decât restul Europei. La polul opus, se află Belarus, Kosovo şi Ucraina, cu cea mai mică putere de cumpărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE