Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Mai mult de jumătate din lacurile mari din lume seacă

Mai mult de jumătate dintre lacurile și rezervoarele mari din lume s-au redus de la începutul anilor 1990, în principal din cauza schimbărilor climatice, ceea ce a intensificat îngrijorările legate de apa pentru agricultură, hidroenergie și consumul uman, potrivit unui studiu publicat joi.

O echipă de cercetători internaționali a raportat că unele dintre cele mai importante surse de apă dulce din lume - de la Marea Caspică, între Europa și Asia, până la Lacul Titicaca din America de Sud - au pierdut apă cu o rată cumulată de aproximativ 22 de gigatonneli pe an timp de aproape trei decenii.

Aceasta reprezintă de aproximativ 17 ori volumul lacului Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite, potrivit Reuters.

Fangfang Yao, hidrolog de suprafață la Universitatea din Virginia, care a condus studiul publicat în revista Science, a declarat că 56% din declinul lacurilor naturale a fost cauzat de încălzirea climei și de consumul uman, încălzirea fiind "cea mai mare parte".

Oamenii de știință în domeniul climei consideră, în general, că zonele aride ale lumii vor deveni mai uscate în urma schimbărilor climatice, iar zonele umede vor deveni mai umede, însă studiul a constatat pierderi semnificative de apă chiar și în regiunile umede. "Acest lucru nu ar trebui să fie trecut cu vederea", a spus Yao.

Oamenii de știință au evaluat aproape 2.000 de lacuri mari folosind măsurători prin satelit combinate cu modele climatice și hidrologice.

53% dintre lacuri înregistrând o scădere între 1992 și 2020

Aceștia au constatat că utilizarea nesustenabilă de către om, schimbările în ceea ce privește precipitațiile și scurgerile, sedimentarea și creșterea temperaturilor au dus la scăderea nivelului lacurilor la nivel global, 53% dintre lacuri înregistrând o scădere între 1992 și 2020.

Aproape 2 miliarde de oameni, care trăiesc într-un bazin lacustru care se usucă, sunt direct afectați, iar multe regiuni s-au confruntat cu penurie în ultimii ani.

Oamenii de știință și militanții au afirmat de mult timp că este necesar să se prevină încălzirea globală dincolo de 1,5 grade Celisus (2,7 grade Fahrenheit) pentru a evita cele mai catastrofale consecințe ale schimbărilor climatice. În prezent, lumea se încălzește cu o rată de aproximativ 1,1C (1,9F).

Studiul de joi a constatat că utilizarea nesustenabilă de către om a secat lacuri, cum ar fi Marea Aral din Asia Centrală și Marea Moartă din Orientul Mijlociu, în timp ce lacurile din Afganistan, Egipt și Mongolia au fost afectate de creșterea temperaturilor, care poate crește pierderile de apă în atmosferă.

Nivelul apei a crescut într-un sfert dintre lacuri, deseori ca urmare a construcției de baraje în zone îndepărtate, cum ar fi Platoul Tibetan Interior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE