Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu Eurostat: La ce vârstă pleacă tinerii români din casa părinților

Cel mai recent studiu Eurostat ne vorbește despre comportamentul tinerilor, si anume care este vârsta la care aceștia “prind aripi” și își părăsesc cuibul părintesc. Datele arată că în medie tinerii din Europa pleacă de acasă după ce au împlinit 26 ani, România nu este departe de această medie. Pe de altă parte, există un aspect ce ne aduce pe locul 1 în acest clasament.

Unde se află România în clasament?

Datele studiului au fost adunate din rândul tinerilor europeni în anul 2022. Rezultatele arată că în medie, în Uniunea Europeană tinerii se mută din casa părintească după 26 ani. În România se întâmplă acest lucru ceva mai târziu la 27 ani și 7 luni.

În același timp, dacă e să facem o comparație cu celelalte state UE observăm că pe locul 1 este Croația, acolo tinerii se mută de acasă după 33 ani, iar vecinii noștri bulgari fac acest lucru după 30 ani, mai exact la 30 ani și 3 luni.

Bărbații români pleacă de la părinți aproape de 30 de ani

Însă există un aspect ce ne aduce pe locul 1 în acest studiu. Și anume diferența de vârstă între femei și bărbați pentru momentul desprinderii de cuibul părintesc. În timp ce femeile pleacă după ce au împlinit 25 ani, bărbații iau aceasta decizie în apropiere de vârsta de 30 ani. În timp ce în și România această diferență este de aproape 5 ani, în alte țări cum ar fi Luxemburg sau Suedia, este de 5-6 luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE