Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenți din toată țara au protestat pe străzile Timișoarei față de proiectul noii Legi a educației

Nemulțumiți de mai multe dintre prevederile noii Legi a educației, studenți din întreaga țară au protestat vineri pe străzile Timișoarei. Ei solicită, printre altele, să fie mai bine reprezentați în alegerea rectorilor, iar aceștia să nu rămână în funcție mai mult de două mandate.

Peste 300 de studenți s-au reunit la Timișoara să protesteze

Peste 300 de studenți, din 19 centre universitare din țară, s-au reunit la Timișoara să protesteze față de proiectul noii Legi a educației. Cele mai importante doleanțe au fost creșterea ponderii studenților în procesul de alegere a rectorului la 25%, față de 5%, cât este în prezent, și reducerea de 90% la transportul feroviar.

Student: „Scopul protestelor este conștientizarea nevoilor studenților, deoarece noi, ca ANOSR, credem și reprezentăm viitorul tuturor studenților din România, și ne dorim ca decidenții să observe nevoia de a asculta vocea studenților.”

Student: „Dacă muncim acum și dacă acum ne implicăm civic, în viitor țara va arăta altfel. Pentru asta suntem aici.”

Paul Stiegelbauer, membru Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calcultatoare: „Cele mai mari probleme și revendicări țin de câtă putere și câtă libertate de a fi veșnici în poziții de conducere li se dau rectorilor din țară și dacă până acum sunt de opt ani acolo, o să-i mai vedem încă 20, dacă nu facem ceva.”

ANOSR a trimis în luna iulie 273 de amendamente la Legea educației

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a trimis în luna iulie 273 de amendamente la Legea educației, dar sunt de părere că timpul de dezbatere este mult prea scurt.

Alexandra Țînțar, secretar general Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România: „Studenții își propun să tragă un semnal de alarmă asupra procesului de consultare. Considerăm că acesta a fost unul defectuos. Din prisma perioadei de desfășurare a acestuia și din prisma faptului că, deși consultarea publică este deschisă până pe 24 august, întâlnirea cu studenții va avea loc abia pe 22 august.”

Reprezentanții studenților vor fi participa luni la o rundă de dezbateri, la Ministerul Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE