Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stocurile de armament ale UE se diminuează. UE a trimis arme și echipamente în Ucraina în valoare de miliarde de dolari

Vladimir Putin a promis că își va atinge obiectivele în Ucraina, indiferent de criticile internaționale la adresa operațiunii militare. El a declarat că atacurile rusești asupra rețelelor energetice ucrainene și a altor infrastructuri cheie reprezintă un răspuns legitim la presupusele atacuri din partea Ucrainei. Pe de altă parte, Occidentul continuă să susțină Kievul, dar avertizează că stocurile de arme actuale sunt limitate.

Uniunea Europeană a trimis arme și echipamente în Ucraina în valoare de miliarde de dolari, o operațiune fără precedent, de la înființarea Uniunii. Dar acest lucru a evidențiat că stocurile de armament ale celor 27 națiuni sunt subaprovizionate. Șeful diplomației UE a făcut apel la țările europene să-și schimbe strategia.

“Acest război împotriva Ucrainei a fost o trezire la realitate brutală pentru mulți dintre noi, pentru noi toți. Cu siguranță a fost o trezire la realitate. Ne-am dat seama că stocurile noastre militare s-au epuizat rapid din cauza anilor de investiții insuficiente”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației UE.

Țările europene rămân extrem de dependente de SUA și de NATO. Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la desfășurarea mai multor trupe americane în Europa, pentru a îndepărta o potențială amenințare din partea Moscovei. Pe de altă parte, țări precum Franța doresc ca apărarea europeană să fie integrată într-o măsură mai pronunțată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE