Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele regionale din România, un obiectiv greu de atins. În Cluj, Craiova și Iași ar urma să fie deschise până în 2028

Spitalele regionale din România par a fi un obiectiv greu de atins. Până în 2028 în Craiova, Cluj și Iași ar urma să fie operațională câte o unitate medicală în care să fie tratați anual sute de mii de pacienți. Lucrările bat însă pasul pe loc.

În 5 ani, de când au fost primiți banii europeni, au fost obținute doar câteva avize și construite machetele.

Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova a fost inaugurat, însă doar sub forma unei machete. Unitatea medicală ar trebui să fie dotată cu 807 paturi, 19 săli de operație, heliport și să fie alimentată din surse de energie regenerabilă.

Spitalul a fost inclus în urmă cu cinci ani în Programul Operațional Regional, însă în programul electoral al politicienilor este inclus de mai bine de șapte ani. Spitalul Regional din Craiova a demarat procedurile pentru proiectare tehnică în 2019.

Însă abia din noiembrie 2022 a început contractarea și prestarea serviciilor de proiectare. Autoritățile sunt însă opti miste și spun că ce a fost mai greu a trecut.

Ce spun reprezentanții proiectului din Craiova

”Suntem deciși în primăvară să lansăm licitația și pentru construcția mare. Avem obținute deja două autorizații de construire și de demolare, urmează să depunem în scurt timp pentru autorizația pachetului 2. Avem obținute 15 avize din 17, mai așteptăm cde la ISU și de la Autoritatea Aeronautică .”, a declarat Cristina Gajfton- coordonator proiect.

”Uitându-mă acum la ce s-a întâmplat în timp spun că cea fost mai mult s-a întâmplat deja, adică proiectarea documentația și așa mai departe a mai rămas doar licitația de execuție și slavă Domnului să înceapă în sfârșit execuția acestui spital de care avem cu toții nevoie.”, Lia Olguța Vasilescu - primarul Craiovei.

Cel mai tărziu, spitalul, care va costa 749 de milioane de euro, ar trebui să fie operațional în 2028, adică la un deceniu din momentul în care proiectul a fost pe hârtie. Cu un an mai devreme locuitorii județului Cluj ar trebui să aibă și ei un spital nou.

Spitalul va avea 849 de paturi pentru pacienți și 106 paturi pentru situații urgente. Construcția din județul Cluj are termen de finalizare anul 2027. În 2028 ar urma să fie deschis și Spitalul Regional din Iași al cărui cost depășește 420 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE