Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele din România, vulnerabile la cutremur. În Capitală, un spital din trei ar fi grav avariat, în cazul unui seism major

Documente oficiale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ale Ministerului de Finanțe arată că România ar fi devastată de un seism de peste 7,4 grade. Pagubele economice ar fi majore, de aproximativ zece miliarde de euro, iar numărul victimelor ar fi de 45 de mii.

Spitalele sunt o componentă esențială a infrastructurii de sprijin în cazul unui seism puternic, însă o treime prezintă risc de prăbușire. Și în Capitală, un spital din trei s-ar nărui, dacă s-ar produce un seism de proporții.

Un document al Curții de Conturi arată că, din 55 de unități medicale publice din Capitală, 20 prezintă risc seismic.

„Din lista spitalelor care prezintă risc major la cutremur, se numără și 6 spitale publice și maternități din București. Printre ele, și spitalul Victor Babeș. Construit în 1956 pe sistem pavilionar, are o capacitate de 500 de paturi. Un document al ISU arăta că unul dintre pavilioane ar prezenta risc major la cutremur”, transmite Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews.

Un cutremur de peste 7,4 pe Richter dărâma peste 350 de mii de clădiri rezidențiale și ar lăsa în urmă aproximativ 45 de mii de victime.

Un astfel de seism ar produce pagube economice uriașe

Doar intervenția ar costa 2,7 miliarde de euro. Efectele asupra producției pot fi majore și de durată. Ministerul Finanțelor a făcut totalul, care ajunge la aproximativ 10 miliarde de euro.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că autoritățile sunt pregătite pentru intervenția în cazul unui cutremur de proporții.

Raed Arafat, șeful DSU: Dacă noi vrem să alertăm România, și vă vorbesc de concepția noastră de răspuns la cutremur, noi putem în fiecare județ să trecem la 24 cu 24 de ore și să scoatem o tură întreagă și să o mutăm din prima mișcare. Asta înseamnă că din prima tură am putea vorbi de 7-8 mii de oameni pe care am putea să-i aducem doar pentru intervenția în zona dezastrului. În ultimii ani am investit foarte mult în dotarea sistemului integrat de protecție civilă în România.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că în fiecare județ există containere cu echipamente și echipaje pentru situații de urgență.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Cu siguranță vom continua acest gen de proiecte, le vom dezvolta şi în alte localități şi în alte zone ale ţării. Sunt necesare. Fonduri există, determinare există.

La Iași există 3 Containere Multirisc

Primul a ajuns aici în 2017, iar cel de-al doilea un an mai târziu.

„Un astfel de container multirisc cântărește 3 tone și jumătate și încărcat are 8 tone 600. Așadar, sunt 5 tone de materiale și dispozitive menite să ajute la salvarea de vieți”, transmite Carmen Ciocan, jurnalist Euronews.

Cel puțin o dată pe săptămână pompierii testează echipamentele pentru a fi pregătiți în caz de calamitate.

Adjutant-șef Ciprian Ivașcu, ISU Iași: Containerul are echipamente pentru ridicare, are echipamente pentru tăiere, are echipamente pentru protecția pompierilor la incendii, are echipamente pentru salvări de la înălțime, echipamente complete pentru trei alpiniști. Avem echipamente de descarcerare.

La Iași funcționează și primul centru pentru instruirea salvatorilor din România și din Republica Moldova. Pompierii se vor pregăti pentru diverse intervenții, inclusiv pentru căutarea și salvarea victimelor de sub dărâmături, în caz de cutremur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE