Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spațiul aerian al României, păzit de avioane ale Turciei. 80 de militari turci și români în misiunile de Poliție Aeriană

80 de militari turci supraveghează cu aeronave F-16 spațiul aerian românesc de mai bine de o lună. Ei îi sprijină pe militarii români în misiunile de Poliție Aeriană Întărită, mai ales după ce spațiul aerian al țării noastre și, implicit al NATO, a fost tatonat de mai multe aparate de zbor rusești după începerea războiului din Ucraina. Mai multe drone sau rămășițe ale acestora au ajuns chiar pe teritoriul țării noastre. 

Până acum, militarii turci s-au antrenat de mai multe ori împreună cu cei români pentru a fi extrem de bine pregătiți în cazul în care se confruntă cu agresiuni în spațiul aerian. Urmăriți un reportaj realizat de jurnaliștii Euronews, Mihaela Barbu și Adrian Goloiu în baza aeriană Borcea. 

 Militarii turci, detașați la Baza Aeriană Borcea de la sfârșitul lunii noiembrie, sunt pentru prima oară în țara noastră într-o misiune de Poliție Aeriană Întărită. Au mai avut astfel de operațiuni în Lituania și Polonia. 

Unsal, pilot Forțele Aeriene Turce: ”Imediat după ce am aterizat, eram pregătiți de misiune. Adică la un nivel ridicat de reacție, gata de luptă în 15 minute pentru misiunile de Poliție Aeriană. Suntem aici să protejăm spațiul aerian împotriva oricărei aeronave militare sau civile care violează regulile de zbor internaționale. Suntem pregătiți 24/7 să intervenim împotriva oricăror agresiuni, dar până acum nu am întâlnit vreo amenințare și am avut misiuni de antrenament, adică simulări de alerte, pentru menținerea capacității de reacție ridicate permanent.”

80 de militari turci survolează spațiul aerian al României cu patru avioane F-16

80 de militari turci sunt detașați în țara noastră cu patru aeronave F-16 și spun ca lucrează foarte bine cu partenerii români având în vedere că și militarii noștri folosesc același tip de avioane pentru misiunile de poliție aeriană. 

Octavian Palferent, pilot, Escadrila 53 Vânătoare: ”Reprezintă un atu pentru că din punctul de vedere al procedurilor de operare și al limbajului tehnic al aviației vorbim aceeași limbă. Încercăm de câte ori putem și de câte ori sunt și partenerii noștri disponibili să zburăm împreună. Prin prisma antrenamentelor pe care le facem, le facem și în cadrul unor scenarii simulate de poliția aeriană, unde exersăm absolut toate procedurile impuse de acest serviciu de luptă.” 

Când nu se antrenează, militarii turci se bucură de șederea în România. 

Unsal, pilot Forțele Aeriene Turce: ”Mâncarea e foarte bună. Pot să spun că îmi plac gulașul și șaorma de aici sunt bucate asemănătoare cu mâncărurile tradiționale din Turcia. Obiectivele istorice sunt plăcute și ne bucurăm că suntem aici și le putem vedea.” 

După începerea războiului din Ucraina, spațiul aerian al României a fost tatonat puternic, în special, de aeronave ale Federației Ruse. Atât militarii români, cât și aliații care au făcut Poliție Aeriană în țara noastră au avut zeci de misiuni reale de interceptare. 

 Octavian Palferent, pilot Escadrila 53 Vânătoare: ”În momentul în care se dă alarma sau în momentul în care te urci în avion și te pregătești să pleci în misiunea ce ți-a fost încredințată, cumva intra pregatirea în sange și partea asta afectiva a laturii umane e un pic lasata în planul 2 și automat pregatirea te ajută foarte mult să raționalizezi foarte multe acțiuni și foarte multe decizii pe care le ai de luat.”

Avioanele din serviciul de luptă s-au ridicat de la sol și când au ajuns drone rusești în spațiul aerian al României, în timpul atacurilor asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. După incidentele din vara anului trecut, 100 de militari americani cu patru avioane de luptă F-16 au fost trimiși în România pentru supravegherea spațiului aerian. Ulterior, militarii turci au preluat ștafeta. Aceștia vor încheia misiunea în țara noastră în luna martie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE