Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluțiile găsite de Serbia pentru a rezolva lipsa forței de muncă

Lipsa forței de muncă este o mare problemă și în afara Uniunii Europene.

Vecinii noștri din Serbia au început să angajeze cubanezi, în pofida barierei lingvistice, dar aduc muncitori și din Asia, ca să umple golul lăsat de emigrări și declinul demografic. Un reportaj realizat de colegii noștri de la Euronews Serbia ne explică fenomenul.

Sandra Mena, plecată cu alți prieteni acum patru luni în căutarea unei vieți mai bune, a venit din Cuba la Zlatibor. Lucrează ca menajeră într-un complex turistic.

„Suntem mulțumiți de condițiile de muncă”

Sandra: „Deși aveam dubii să vin, pentru că nu știam la ce să mă aștept, pot spune că îmi place totul în Zlatibor. Oamenii sunt amabili, ne-au primit frumos și suntem mulțumiți de condițiile de muncă.”

Sandra este mulțumită, la fel ca și angajatorii săi, care, mai ales în Zlatibor, zonă care se dezvoltă turistic, se confruntă cu o lipsă de forță de muncă. Bariera lingvistică este în prezent singura problemă.

Lazar Markovic, manager "TITO'S VILA": „Pentru moment, suntem foarte mulțumiți. Totuși, trebuie să îi pregătim din nou pe oameni, să îi recalificăm, pentru că din cauza barierei de limbă nu pot să lucreze pe aceleași poziții pe care munceau în Cuba.”

În timpul pandemiei, unii lucrători din industria turismului s-au orientat spre activități diferite

În timpul pandemiei, unii lucrători din industria turismului s-au orientat spre activități diferite, iar alții și-au găsit alte slujbe în zonă. Acesta este motivul pentru care marile hoteluri din Zlatibor iau în calcul forța de muncă din străinătate.

Ivan Vitorovic, director hotel: „Depopularea și plecările în străinătate fac diferența între cerere și ofertă pe piața muncii. Cine va fi angajat? În mare parte lucrători din Asia. Aceștia sunt din India, Nepal, Filipine.”

Tinerii, soluția unor hoteluri

Unele hoteluri reușesc să facă față provocărilor datorită tinerilor care poartă uniforme școlare sau din cluburile școlilor.

Vojkan Janjic, director hotel: „Trebuie să le arătăm acestor tineri că turismul este viitorul în Serbia. Poți găsi un loc de muncă în turism și construcții imediat ce termini școala. Anul trecut, am avut 20 de tineri care ne-au povestit despre sezon. Așteptăm însă și angajarea străinilor, indiferent de bariera lingvistică, pentru locuri de muncă în care nu sunt în relație directă cu turiștii.”

Toți hotelierii sunt de acord că turismul va reveni la situația din 2019, ceea ce dă posibilitatea creării de noi locuri de muncă. Acestea vor fi ocupate mai ales de cetățeni străini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE