Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluție pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic. România va înlocui unele centrale pe cărbune cu cele cu reactoare modulare mici

România și-a asumat eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național până în 2032. Unul dintre demersurile inițiate de statul român este introducerea SMR-urilor, adică reactoare modulare mici.

Țara noastră este a doua, după Statele Unite ale Americii, care va implementa utilizarea SMR-urilor.

Doicești, Dâmbovița este locul în care va fi pus în funcțiune primul reactor modular mic. Reactorul, care va fi construit în locul celei mai vechi termocentrale din România ar urma să fie finalizat până în 2028, cu un an înaintea celui din Statele Unite. Finanțarea pentru acest proiect este multiplă, peste 4 miliarde de dolari venind din partea SUA.

”România și-a diversificat deja sursele de energie și sunteți deja experți în energie nucleară, spre deosebire de alte câteva țări din Europa, care nu au capacitate nucleară.

Deci, aveți deja expertiza, cunoștințele în domeniul energiei nucleare, centrala nucleară de la Cernavodă există deja de mulți ani cu rezultate bune, fără niciun accident”, a declarat Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA în România.

Reactoarele modulare mici sunt bazate pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată, folosită deja de peste șase decenii. Mai mult, ele sunt o soluție ideală pentru înlocuirea unei centrale pe cărbune pentru că pot fi construite pe același amplasament, infrastructura de transport putând fi reutilizată. Majoritatea reactoarelor din Franța, Rusia și SUA sunt pe baza de apă ușoara presurizată.

”Ceea ce este nou este modul de exploatare a tehnologiei. Tehnologia s-a dovedit sigură timp de foarte mulți ani. Diferența constă în găsirea unei modalități de a o utiliza în condiții de mai mare siguranță și într-un mod scalabil, astfel încât poți avea un reactor mai mic sau mai mare în funcție de nevoi. Cred că dovada că e sigură există deja.”, a adăugat Kathleen Kavalec.

Simulator al camerei de comandă a reactorului, inaugurat la București

Mai mult, în țara noastră, Universitatea Politehnică din București a inaugurat primul Centru Centru de Explorare a Energiei din Europa care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic NuScale. Totul pentru a pregăti următoarele generații de experți, tehnicieni și operatori nucleari.

”Centrul de explorare a energiei NuScale este funcțional și sunt deja formări făcute, se formează formatorii, să spun așa, adică cei care vor face formarea pentru studenți și nu numai. Primele formări vor fi făcute și pentru studenți, dar și pentru absolvenți de inginerie care vor să îndrepte spre acest domeniu și există multiple solicitări.

România va deveni prin aceste reactoare, un hub de tehnologii, un hub defurnizare a energiei verzi. România va deveni un centru, mai ales în perioada complicată, de criză pe care o traversăm. Este extrem de important ca România să aibă independență energetică și o independență oferită și prin energie verde, așa cum este cea nucleară.

Pentru a deveni un hub, avem nevoie de resurse umane bine calificate, iar această resursă umană va fi formată la București, la Politehnică”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

La nivel global, există peste 80 de modele și concepte pentru SMR-uri. Proiectele pentru implementarea lor sunt în diferite stadii de finalizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE