Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldații NATO din Estonia rămân în alertă. Cea mai mare bază militară se află la 150 de kilometri de Rusia

La 150 de kilometri de granița cu Rusia, cea mai mare bază NATO din Estonia se pregătește pentru sărbători. Soldații se bucură de sezonul de iarnă, însă rămân în alertă. În plus, se antrenează ca să poată opera sistemul HIMARS, care va ajunge la ei peste doi ani. 

Ca peste tot în această perioadă a anului, în baza NATO din nordul Estoniei, în apropierea orașului Tapa, se creează o atmosferă de Crăciun, în funcție de posibilități. Există brad. Vine și Moș Crăciun, ca peste tot. Diferența este că pentru acești soldați, sărbătorile nu înseamnă odihnă și relaxare. La doar 150 de kilometri vest de granița cu Rusia, baza găzduiește 3.200 de soldați, parte a misiunii NATO Enhanced Forward, trimisă aici după ce rușii au invadat Crimeea.

De la debutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, această misiune s-a consolidat cu 80 de soldați. Ei fac parte dintr-o divizie americană de artilerie, echipată cu 4 unități de lansatoare de rachete multiple M142 -  HIMARS.

Marina Lușina, locotenent în armata Estoniei: ”Pe vreme de pace, scopul nostru este să descurajăm, să arătăm - dacă ne muşti, te muşcăm - deci acesta este scopul nostru pe vreme de pace. Însă, cum Estonia va obține propriul HIMARAS în 2025, americanii ne ajută să învățăm sistemul de pe acum, chiar dacă nu avem încă propriul nostru sistem.” 

Această fostă bază militară sovietică este acum cea mai mare facilitate NATO din Estonia, iar scopul ei este de a transmite un mesaj clar că Aliaţii nu vor permite destabilizarea Europei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE