Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Slovacia prelungește controalele la vamă. Numărul migranților dintre Slovacia și Ungaria a scăzut

Slovacia a prelungit controalele la granița cu Ungaria cu încă o lună, chiar dacă numărul migranților fără acte a scăzut simțitor. Decizia a fost motivată de faptul că zeci de mii de migranți au sosit la frontieră, o creștere cu 500 la sută față de vara anului trecut. Noul guvern condus de un lider naționalist a desfășurat forțe masive la frontiera cu Ungaria.

Oamenii spun că numărul migranților e mult mai mic, după ce trupele slovace au fost masate  de-alungul celor  650 de km de graniță. Și aceasta după ce, de exemplu, în localitatea Ipoly, zeci de mii de migranți au traversat vara trecută râul din zonă.  Scopul era să obțină un permis de ședere în Slovacia. 

István Deák, fost primar al localității Sečianky: ”În urmă cu aproximativ două săptămâni, această situație aproape că a dispărut peste noapte. Este posibil ca acest lucru să se datoreze și condițiilor meteorologice, din cauza râului de la frontieră, partea maghiară și partea slovacă fiind separate de râul Ipoly.”

Podul de la Ipeľské Predmostie care acum este aproape gol era principala cale de intrare. Migranții erau prinși și înregistrați. 

Oricine vrea să traverseze acum trebuie să intre în apa rece. În zonă erau câteva șosete și saci de dormit, dar probabil că au fost lăsate mai demult, după spusele localnicilor, care acum se simt ușurați.

Viktor Lestyánszky, primar, Ipeľské Predmostie: ”Sunt în mod clar fericiți de acest lucru, și este de înțeles. Pentru că atunci când zilnic grupuri de câte treizeci de persoane apăreau în sat, poate noaptea, era o sursă de agitație, mai ales pentru localnice sau pentru mamele ai căror copii mici trebuiau să meargă singuri pe jos până la autobuz ca să ajungă la școală.”

Într-unul dintre cele mai importante orașe de frontieră, Šahy, numărul de sosiri a scăzut, de asemenea, brusc. Unii localnici cred că poliția trimisă  de noul guvern i-a speriat pe migranți. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE