Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Singura mină de ametist din Europa, în Laponia. Turiștii pot fi mineri pentru o zi

Singura mină de ametist funcțională din Europa este transformată în obiectiv turistic în sezonul rece. Vizitatorii au ocazia să sape de unii singuri în căutarea bijuteriilor pe care le pot păstra, mai apoi, ca suvenir din Finlanda.

Situată într-un parc național din Laponia, mina de ametist Lampivaara adăpostește pietre care s-au format acum două miliarde de ani. Vara, situl minier este funcțional și furnizează materie primă pentru artiștii bijutieri și magazine. Nu la fel stau lucrurile și iarna, când stratul de zăpadă acoperă situl și munca trebuie oprită până la sezonul cald. Totuși, o mică zonă minieră ferită de zăpadă este deschisă pentru turiștii care vor să experimenteze viața de miner pentru o zi.

Kari Sunela, manager Arctic Amethyst: „Turiștii muncesc când vin aici. Desigur, îi ajutăm și noi, dar turiștii mineresc cu adevărat în căutarea de comori.”

În mod normal, mina are între 20 de mii și 25 de mii de vizitatori pe an. În pandemie, numărul a scăzut drastic din cauza restricțiilor, dar echipa Arctic Amethyst este optimistă și se așteaptă ca anul acesta, lucrurile să revină la normal.

Turiști din toate colțurile lumii

Luna trecută, mina s-a bucurat să aibă turiști din diferite colțuri ale lumii, de la Malaezia, până la Regatul Unit.

Marsha, turist din Malaezia: „Este în mare parte pietriș, dar m-au ajutat și cred că am găsit niște ametist, nu sunt sigură, nu pot să-l diferențiez prea bine. Deci pun totul într-un coș și… cine știe?!”

Turiștii pleacă de la mina Lampivaara cu pietrele pe care le-au găsit, singura regulă fiind ca acestea să nu depășească dimensiunea unei palme.

Chloe Abernethy, turist din Regatul Unit: „Aceasta e foarte mare și este preferata mea. E un fel de cristal.”

Potrivit specialistilor , ametistul poate costa de la câteva sute până la mii de euro pe kilogram, în funcție de calitate. Fiecare vizitator al minei Lampivaara primește la plecare un ametist mic drept suvenir, o bucată din Finlanda, veche de peste două miliarde de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE