Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Și animalele mor de foame în Gaza: Grădina zoologică din Rafah a fost evacuată

Războiul din Fâșia Gaza nu iartă nimic și nu scapă nici măcar animalele. Angajații grădinii zoologice din orașul Rafah au avut la dispoziție doar câteva zile pentru a duce animalele într-o zonă sigură.

Armata israeliană a cerut evacuarea anumnitor zone din sudul Fâșiei Gaza unde crede că se ascund militanți ai grupării teroriste Hamas.

Trei lei bătrâni, dar și pisici, câini de pază și broaște țestoase au fost lăsate în urmă în timpul evacuării parcului zoologic din Rafah, se plânge proprietarul. Doar o mică parte dintre animale au putut să iasă din Rafah și au fost evacuate la o fermă de vaci din Khan Younis, ceva mai la nord.

”Vor muri pentru că animalele nu pot supraviețui fără hrană și apă”

Fathi Juma, proprietarul grădinii zoologice din Rafah: Ne-au anunțat prin fluturași aruncați din avioane că trebuie să evacuăm zona, așa că am plecat. Am avut două zile pentru asta, iar două zile nu sunt suficiente pentru evacuarea animalelor din grădina zoologică. Nu am mai avut timp și a trebuit să părăsim zona și să lăsăm restul animalelor în grădina zoologică și, bineînțeles, acele animale vor muri. Într-un timp maxim de o săptămână sau 10 zile, dacă nimeni nu merge să le ducă mâncare sau să aducă animalele acolo unde suntem noi, vor muri pentru că animalele nu pot supraviețui fără hrană și apă.

În ciuda faptului că unele animale au fost duse cât de cât la adăpost, situația rămâne una grea, mai ales pentru că nu se găsește destulă mâncare. Armata Israelului a izolat practic orașele din sudul Fâșiei Gaza și este greu ca ajutoarele să mai ajungă în zonă.

Armata Israelului a izolat practic orașele din sudul Fâșiei Gaza

Samer Juma, îngrijitor la grădina zoologică din Rafah: Situația este dezastruoasă. Le oferim animalelor doar ceea ce este disponibil, cum ar fi conservele aduse drept ajutoare, cum ar fi năut, fasole și carnea de vită. Le hrănim cu tot ce este disponibil. Condițiile sunt foarte rele, chiar și starea lor psihologică este rea. Acum hrănim animalele nu pentru a le face să se simtă sătule, ci doar pentru a supraviețui până a doua zi.

De când Israelul a lansat ceea ce numește o incursiune limitată în Rafah pe 6 mai, peste un milion de palestinieni, mulți deja refugiați, au fugit din oraș. Aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza și-au părăsit casele, iar foametea severă este larg răspândită. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu spune că Israelul trebuie să preia Rafah pentru a elimina luptătorii Hamas rămași în zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE