Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sfaturi pentru slujba de Înviere. Vasile Bănescu: Oamenii ar trebui să citească Evanghelia, să nu stea "ca manechinele"

Românii ar trebui să citească Evanghelia înainte să meargă la Înviere, ca să nu asiste ca niște manechine la o slujbă din care nu înțeleg nimic. Sunt cuvintele purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, într-un interviu pentru Agerpres.

Ar trebui, adică, să ştim despre ce e vorba când intrăm în curtea bisericii şi nu să asistăm ca nişte manechine în faţa unui eveniment sau unui ritual din care nu înţelegem nimic.

-Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Bănescu este de părere că credinciosul care respectă sărbătoarea Paștelui va rămâne până la finalul slujbei și se va "implica cu adevărat".

"Un om care respectă conţinutul Sărbătorii Pascale va rămâne (...) până la sfârşitul slujbei pascale. Nu va profita doar de momentul acela când se iese cu lumină, uitându-se la ceas cam cât mai durează pentru că îl aşteaptă o masă îmbelşugată la etajul trei. Deci, e important, cred, să ne implicăm cu adevărat, dar asta presupune un grad de înţelegere superior. Omul grăbit de astăzi nu mai are timp să frecventeze niveluri superioare de reflecţie, de informare. Ar fi important, de exemplu, şi ţine de conduita unui creştin, ca, înainte de Sărbătoarea Paştelui, să citim textele evanghelice care vorbesc de evenimentul acesta, real, istoric al Învierii. Ar trebui, adică, să ştim despre ce e vorba când intrăm în curtea bisericii şi nu să asistăm ca nişte manechine în faţa unui eveniment sau unui ritual din care nu înţelegem nimic", spune Bănescu.

Acesta îi îndeamnă pe credincioşi să nu îl trateze pe Hristos ca pe "un personaj istoric prăfuit" sau ca pe un mit, ci să se gândească la El ca la cineva contemporan.

"El este cu noi, e alături de noi şi oamenii credincioşi simt asta. Dumnezeu nu ne ţine discursuri, Dumnezeu vorbeşte printr-un tip de tăcere pe care omul care se deschide în rugăciune îl descifrează foarte bine", arată Vasile Bănescu.

Semnificația Învierii Domnului

"Învierea lui Hristos e o realitate. Ea indică dumnezeirea Lui şi semnificaţia ei cea mai importantă este aceasta: Hristos este Dumnezeu însuşi, pentru că omul nu înviază niciodată. E vorba de a doua persoană a Sfintei Treimi, Hristos, Dumnezeu întrupat, care înviază. Învierea lui, spune Sfântul Apostol Pavel, este garanţia învierii noastre, pentru că firea umană e preluată total de persoana lui Hristos şi vorbeşte el însuşi despre asta. După moarte urmează viaţa veşnică, urmează însă şi revenirea Lui pe pământ cândva şi atunci vor învia, se vor ridica trupurile tuturor celor ce au murit.

Învierea este, aşadar, fireşte, un paradox pe care nu-l poate mistui nici logica, nici vreo altă ştiinţă. La Învierea lui Hristos aderi şi pe baza mărturiilor istorice şi în virtutea credinţei", a mai spus Vasile Bănescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE