Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Senatorul american Lindsey Graham a amintit de "armele nucleare" când a vorbit de războiul din Gaza: "Dați-le bombele de care au nevoie!"

Un senator american republican, Lindsey Graham, a făcut niște afirmații care au fost amplu comentare. Într-o emisiunea televizată, în care se discuta despree războiul din Gaza, dintre Israel și Hamas, Graham a făcut referire la armele nucleare și a făcut o comparație cu singurul moment în care acestea au fost utilizate în istorie.

Este vorba despre atacurile americane de la Hiroshima și Nagasaki, din Al Doilea Război Mondial.

Senatorul Lindsey Graham a vorbit despre "arme nucleare" când a vorbit despre Israel

"Când ne-am confruntat cu distrugerea noastră ca națiune, după Pearl Harbor, luptând cu germanii și japonezii, am decis să punem capăt războiului bombardând Hiroshima și Nagasaki cu arme nucleare. Aceasta a fost decizia corectă. (...) Dați Israelului bombele de care are nevoie pentru a pune capăt războiului pe care nu-și permite să-l piardă și lucrează cu ele pentru a minimiza victimele", a spus Lindsey Graham, la NBC News.

Discuțiile au continuat, iar la un moment dat, Graham a întrerupt moderatorul: "De ce este în regulă ca America să arunce două bombe nucleare în Hiroshima și Nagasaki pentru a pune capăt războiului lor existențial din cauza amenințărilor? De ce a fost în regulă să facă asta? Am crezut că este în regulă?"

Atunci când a fost întrebat ce crede espre Israel în acest context, Graham a spus: "Pentru Israel, fă tot ce trebuie să faci pentru supraviețuirea ca stat evreu. Orice trebuie făcut!"

Joe Biden a avertizat Israelul să nu invadeze Rafah

Declarația lui Graham vine în contextul în care președintele american Joe Biden a oprit un transport de arme și muniții către Israel și a lansat un nou avertisment în care le-a cerut israelienilor să nu invadeze Rafah, considerată ultima redută a Hamas, din cauza probabilității mari ca foarte mulți civili să fie uciși.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat însă că nu se va opri până când armata IDF nu-și va atinge scopul, acela de a destructura gruparea Hamas.

Vorbele lui Graham au fost amplu distribuite pe rețelele de socializare, iar criticile au fost dure.

"Graham a avut un tantrum", a fost una dintre cele mai dure caracterizări.

"Lindsey Graham este o rușine jenantă", a scris și avocatul George Conway.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie 2023 și a ucis 1.200 de oameni. Armata israeliană a dat replica și a asediat Fâșia Gaza, acolo unde ar fi făcut 34.500 de victime, după cum precizează Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

În mai 2023, Rusia l-a inclus pe Graham pe o listă a persoanelor căutate. Măsura a fost luată după președinția ucraineană a publicat o înregistrare video de la o întâlnire a lui Graham cu Volodimir Zelenski și alți lideri de la Kiev, în care senatorul american a spus că "rușii mor" datorită sprijinului militar pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE