Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Semnal de alarmă de la UNESCO pentru Veneția: Orașul trebuie inclus pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol

Veneția ar trebui inclusă pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol. Este semnalul de alarmă tras de către UNESCO.

Oficialii spun că schimbările climatice și turismul de masă riscă să producă daune ireversibile legendarului oraș italian. Propunerea va trebui votată de țările membre ale organismului ONU, în septembrie.

Expeții UNESCO au vrut să declare că orașul-lagună se află în pericol, încă din anul 2021. Însă Italia a împiedicat această decizie pentru că a interzis marilor nave de croazieră să mai intre în golf, sau pe canalele San Marco și Giudecca.

Însă măsurile luate până acum nu ar fi suficiente. Încălzirea globală accelerată, dar și numărul mare de turiști care invadează Veneția își pun amprenta zi de zi.

Ce spune specialiștii

Recent, specialiștii europeni le-au cerut statelor să accelereze lupta împotriva crizei climatice.

”Rugăm urgent fiecare țară, vă rugăm să luați toate măsurile posibile, acționați cât puteți, pentru că este nevoie cu adevărat să mergem mai departe, mai bine.

Pentru a proteja viitorul, viitorul nostru, dar mai ales viitorul tinerilor.”, a declarat Brigit Staatsen, președinte, grupul de lucru european pentru mediu și sănătate.

Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO cere ca problemele vechi, dar urgente cu care se confruntă Veneția, precum creșterea nivelului mării, să fie rezolvate cât mai repede.

Însă atrage atenția totodată că lipsa unei soluții vine din faptul că nu există o viziune strategică globală comună și nici o coordonare eficientă între autoritățile locale și naționale din Italia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE