Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful statului major general al SUA: Un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este „iminent în acest moment”

Șeful statului major general al SUA, Mark Milley, a declarat că un atac al Chinei asupra Taiwanului nu e iminent, însă a dat asigurări că Statele Unite ale Americii observă „foarte, foarte din aproape” acțiunile Beijingului.

Mark Milley consideră că China are capacitatea de a ataca Taiwanul. El crede că decizia de atac este o alegere politică, care se va baza pe o analiză a riscurilor-beneficiilor din momentul respectiv.

„Nu există indicații sau avertizări cu privire la orice iminent în acest moment. Dar repet, noi o urmărim foarte, foarte din aproape”, a precizat generalul Mark Milley, potrivit BBC.

Care sunt pozițiile Chinei și Statelor Unite

China consideră că Taiwan este o provincie separatistă care trebuie să fie reunită cu țara mamă, inclusiv prin forță dacă este necesar. Beijing a acuzat Washingtonul că susține independența Taiwanului, acțiune pe care a precizat că ar „zdrobi-o ferm”, dacă s-ar întâmpla.

Statele Unite nu au relații diplomatice cu Taiwan, însă îi vând arme pentru a se putea apăra, sub legea Taiwan Relations Act, intrată în vigoare acum mai bine de 50 de ani (1979). De asemenea, SUA „constată” poziția Beijingului privind existența unui singur guvern Chinez.

În luna mai, președintele Joe Biden spunea că China „flirtează cu pericolul” prin zburarea de avioane de război atât de aproape de spațiul aerian al Taiwanului. O săptămână mai târziu, China încălca acest spațiu cu 30 de astfel de aeronave, trimise deodată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE