Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Pentagonului consideră că dialogul cu China este esenţial pentru evitarea conflictelor

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă, la Singapore, că dialogul dintre Statele Unite şi China este esenţial şi va ajuta la evitarea calculelor greşite care ar putea duce la conflict, transmite AFP.

Lloyd Austin a făcut aceste declaraţii la summitul dedicat apărării Shangri-La Dialogue, după ce Beijingul a refuzat o invitaţie pentru o întrevedere oficială între Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu.

Cei doi oficiali au dat însă mâna şi au vorbit pentru prima dată la cina de deschidere a acestei conferinţe.

"Statele Unite consideră că liniile deschise de comunicare cu Republica Populară Chineză sunt esenţiale, în special între oficialii noştri din armată şi apărare", a subliniat Austin într-o alocuţiune."Cu cât vorbim mai mult, cu atât putem evita neînţelegerile şi evaluările greşite care ar putea duce la crize sau conflicte", a adăugat şeful Pentagonului.

Statele Unite l-au invitat pe Li Shangfu să se întâlnească cu Lloyd Austin în marja conferinţei. Dar Beijingul a refuzat, o purtătoare de cuvânt oficială spunând că "Statele Unite ştiu clar de ce există în prezent dificultăţi în comunicarea militară" dintre cele două ţări.

Tensiuni SUA - China

Li Shangfu, care a devenit ministrul Apărării în luna martie, a fost sancţionat de SUA în 2018 pentru cumpărarea de arme ruseşti. Dar Pentagonul spune că asta nu îl împiedică pe Lloyd Austin să aibă un dialog oficial cu omologul său chinez.

"O strângere cordială de mână în timpul cinei nu înlocuieşte un angajament substanţial", a deplâns situaţia ministrul american la conferinţă.

Lloyd Austin se află în prezent într-un turneu în Asia care l-a purtat deja în Japonia şi care va include şi o vizită în India.Turneul face parte din eforturile Washingtonului de a-şi consolida alianţele şi parteneriatele în regiune în faţa puterii în creştere a Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE