Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO, vizită în Coreea de Sud. Jens Stoltenberg vrea dezvolte legăturile NATO în Asia

Publicat de: Mirabela Vasile

Jens Stoltenberg a ajuns duminică la Seul. Este prima oprire a unei călătorii menite să întărească legăturile Alianţei cu aliaţii SUA Coreea de Sud şi Japonia, în contextul războiului din Ucraina şi competiţiei în creştere cu China, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO se va întâlni cu ministrul de externe Park Jin, ministrul apărării naţionale Lee Jong-Sup şi alţi oficiali de rang înalt, a anunţat NATO într-un comunicat. De asemenea, el se va întâlni probabil cu preşedintele Yoon Suk-yeol, a anunţat biroul prezidenţial.

Ce întâlniri mai sunt pe agenda lui Stoltenberg

Stoltenberg se va deplasa apoi luni în Japonia, unde secretarul general al NATO are programate întâlniri cu premierul Fumio Kishida şi alţi oficiali japonezi.

Chiar dacă NATO va rămâne concentrată pe Europa şi America de Nord, membrii săi sunt afectaţi de chestiuni de pe întreg globul, a spus el.

„Trebuie să răspundem acestor provocări şi ameninţări globale, inclusiv provocărilor venite dinspre China, şi un mod de a face acest lucru este, bineînţeles, lucrând mai strâns cu partenerii din regiune”, a spus Stoltenberg.

„Cred cu tărie că trebuie să întărim parteneriatul între Coreea de Sud şi NATO pentru că securitatea devine tot mai interconectată”, a declarat Stoltenberg pentru Yonhap într-un interviu publicat duminică. „Ce se întâmplă în Asia, Indo-Pacific, contează pentru Europa şi NATO şi viceversa”, a adăugat el.

Yoon şi Kishida au devenit primii lideri din ţările lor care au participat la un summit NATO, alăturându-se liderilor Alianţei în calitate de observatori anul trecut.

După summit, Coreea de Sud şi-a deschis prima misiune diplomatică la NATO, angajându-se să aprofundeze cooperarea în materie de neproliferare, apărare cibernetică, combaterea terorismului, răspunsul la dezastre şi alte domenii de securitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE