Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful celei mai puternice bande de interlopi din Haiti vrea un loc la masa discuțiilor de pace

Unul dintre cei mai puternici lideri de bande din Haiti spune că ar lua în considerare lăsarea armelor jos dacă grupurilor armate li s-ar permite să ia parte la discuțiile pentru stabilirea unui nou guvern.

Grupuri conduse de Jimmy Chérizier, cunoscut și sub numele de Barbecue, dețin controlul asupra majorității capitalei Port-au-Prince.

El a prezis că violența care a cuprins Haiti în ultimele săptămâni ar putea escalada în zilele următoare.

Cu toate acestea, el a declarat pentru Sky News : „Suntem pregătiți pentru soluții”.

Ce s-a întâmplat în Haiti

Haiti, o națiune săracă din Caraibe, care găzduiește peste 11 milioane de oameni, a rămas fără prim-ministru din 12 martie.

Ariel Henry a demisionat după ce a fost blocat de bande armate când se întoarcea din Kenya , unde a semnat un acord pentru a importa o forță militară de menținere a păcii în încercarea de a restabili legea și ordinea din Haiti.

Gangurile au valorificat vidul de putere și și-au extins controlul asupra unor zone ale țării, care a devenit efectiv fără lege pe alocuri.

A fost înființat un Consiliu prezidențial de tranziție pentru a elabora un plan pentru a readuce țara la o guvernare democratică, susținut de alte națiuni din Caraibe și de SUA.

Domnul Chérizier - cea mai proeminentă figură dintr-o alianță liberă de bande cunoscută sub numele de Viv Ansanm (Live Together), care deține controlul a aproximativ 80% din Port-au-Prince - consideră că grupul său ar trebui să aibă un loc la masă pentru viitoare discuții.

El a declarat pentru Sky News: „Dacă comunitatea internațională vine cu un plan detaliat în care să stăm împreună și să vorbim, dar nu ne impun ceea ce ar trebui să decidem, cred că armele ar putea fi coborâte”.

El a spus că „nu este mândru” de violența din Haiti și a avertizat că această criză ar putea continua dacă grupuri ca a lui – care critică „politicienii corupți” – nu fac parte dintr-un viitor guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE