Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful AIEA cere un plan pentru siguranța centralei nucleare Zaporojie, înaintea declanșării contraofensivei ucrainene

Organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite face presiuni pentru un acord de ultim moment pentru a asigura securitatea uriașei centrale atomice ucrainene Zaporojie înainte de o contraofensivă ucraineană care ar putea afecta centrala.

După aproape nouă luni de eforturi eșuate pentru a încheia un acord între Ucraina și Rusia în vederea stabilirii unei zone de protecție în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, face acum presiuni pentru o nouă propunere care să reducă posibilitatea unui dezastru nuclear. El intenționează să prezinte o listă de cinci principii pe care Consiliul de Securitate al ONU să le aprobe în cursul acestei luni, au declarat diplomați americani și europeni pentru The Washington Post.

Totuși, găsirea unui consens între membrii permanenți ai Consiliului rămâne o sarcină dificilă, având în vedere relațiile acide dintre Moscova și Washington. Totodată, Kievul este reticent față de un acord care nu ar implica retragerea completă a Rusiei din Energodar, orașul în care se află centrala.

Reticența lui Zekenski

Scepticismul ucrainean cu privire la eforturile lui Grossi nu este o noutate, potrivit unor documente clasificate ale serviciilor de informații, scurse pe platforma Discord.

La mijlocul lunii februarie, președintele ucrainean "a insistat ca oficialii guvernamentali să împiedice directorul general al AIEA, Grossi, să forțeze Kievul să demilitarizeze [centrala], considerând că acest lucru nu ar fi în interesul Kievului", se arată într-un document. Documentul citează un "raport al serviciilor de informații", sugerând că informația a fost obținută prin ascultare electronică. În document, Zelenski ordonă, de asemenea, consilierilor săi să îl asigure pe Grossi că Ucraina s-a angajat să asigure siguranța personalului AIEA la centrală.

În timpul unui discurs ținut vineri în fața Ligii Arabe din Arabia Saudită, Zelenski a declarat că este sigur că nicio națiune "nu ar admite ocuparea militară a unei centrale nucleare pentru a o folosi pentru a șantaja lumea cu un dezastru nuclear".

Duminică, el le-a spus liderilor G7 că preluarea nechibzuită a centralei de către Rusia ar putea avea consecințe pentru populația din afara granițelor Ucrainei. "Unii văd că, în cazul unui dezastru la o centrală nucleară ocupată de Rusia, radiațiile vor ajunge pe pământurile lor, purtate de vânt", a spus el în orașul Hiroshima din sud-vestul Japoniei, care a fost distrus în mare parte de o bombă atomică lansată de Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Planul lui Rafael Grossi

Potrivit a doi diplomați familiarizați cu negocierile, planul lui Grossi include cinci principii:

  • interzicerea staționării de echipamente militare grele și de personal militar la centrală;
  • interzicerea de a trage dinspre și înspre centrală, inclusiv interzicerea de a ataca personalul de la fața locului;
  • protejarea tuturor sistemelor de siguranță și securitate de la centrală;
  • protejarea tuturor liniilor electrice externe;
  • monitorizarea respectării principiilor menționate mai sus.

Planul este mai puțin ambițios decât efortul inițial al lui Grossi de a stabili o zonă de protecție completă în jurul centralei, dar experții în domeniul nuclear au declarat că ar putea totuși să îmbunătățească situația prezent.

Complexul nuclear cu șase reactoare este situat în apropierea liniei frontului și este ocupat de Rusia din martie 2022. Centrala este condusă de tehnicieni ucraineni - alături de experți nucleari de la corporația de stat pentru energie atomică Rosatom din Rusia, precum și de forțele armate ruse.

Ca un semn că prezența și activitatea militară se intensifică în zonă, Rusia a început evacuarea parțială a locuitorilor din Energodar, unde locuiesc cei mai mulți dintre muncitorii din cadrul complexului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE