Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefii de stat și-au luat adio de la Regină. Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la ceremonii

Șefi de stat și monarhi din întreaga lume s-au adunat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, în cadrul unei slujbe religioase oficiate la Westminster Abbey. Printre demnitarii de rang înalt, care au mers să-și ia rămas bun de la Regină, s-au numărat președinții Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis. Dar și milioane de oameni care au putut asista la ceremonia impresionantă, transmisă pentru prima dată în direct.

Regele Charles a sosit singur la ceremonia de la Westminster Abbey, urmat de frații și fiii săi, William și Harry, care, de această dată, nu a mai primit dispensă pentru a purta uniforma militară. Regina Camilla a sosit într-o mașină separată, alături de Prințesa de Wales, Kate, și de doi dintre cei trei copii ai cuplului, prințul George și prințesa Charlotte care părea destul de retrasă. Regina purta o ținută de doliu simplă, cu pălărie și câteva bijuterii discrete dintre care se putea remarca o broșă în formă de inimă.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursă Foto: AP

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a venit la funeralii cu celebra sa limuzină blindată, botezată ”Bestia”, fiind însoțit de Prima Doamnă a Americii, Jill Biden. Cei doi au intrat în biserică ținându-se de mână și au fost întâmpinați de înalți prelați ai Catedralei Westminster Abbey.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursă Foto: AP

Pe lângă șefii de stat, au mai fost prezenți împăratul Japoniei Naruhito, dar și politicieni britanici. Foștii premieri ai Regatului Unit și-au făcut apariția împreună: Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair și John Major. Lor le-a urmat premierul Liz Truss, una dintre ultimele personalități publice care au văzut-o pe Regină cu puțin timp înainte să moară, desemnarea ei în funcția de șef al executivului fiind ultimul act oficiat de Elisabeta a II-a.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursă Foto: AP

Ceva mai sobru și-a făcut apariția și președintele Franței Emmanuel Macron, alături de soția sa Brigitte, îmbrăcată în rochie și pardesiu negre. Cei doi au fost nevoiți să stea la coadă pentru a fi așezați la locurile rezervate de organizatori, timp suficient pentru a întreține scurte conversații cu alți participanți la funeralii. La coadă au mai stat și președintele Consiliului European, Charles Michel, împreună cu soția, dar și președintele Braziliei, Jair Bolsonaro.

VEZI GALERIA
2 imagini

Sursă Foto: Profimedia

La ceremonie au participat și președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, îmbrăcată într-o rochie neagră din catifea și cu voaletă. Soții Iohannis au fost așezați în proximitatea președintelui american Joe Biden și a Primei Doamne, Jill Biden. România a mai fost reprezentată și de custodele Coroanei, Principesa Margareta și principele Duda.

VEZI GALERIA
3 imagini

Sursă Foto: AP

Cine nu a luat parte la funeraliile Reginei

Ca urmare a războiului din Ucraina, Rusia și Belarus nu au fost invitate la eveniment. Myanmar, Siria, Venezuela și Afghanistan au figurat și ele pe lista neagră au oficialităților britanice, în vreme ce China a fost reprezentată la nivel de vicepreședinte.

A fost una dintre cele mai mari operațiuni de Securitate desfășurate de poliția din Londra, cu peste 10.000 efective ale forțelor de ordine mobilizate pentru a asigura buna desfășurarea a procesiunii la care au participat demnitari și sute de mii de oameni veniți să-și petreacă Regina pe ultimul drum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE